/ - SCREENSHOT YOUTUBE
25/05/2023 u 22:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Patrijarh Porfirije: Ne smijemo samo da se optužujemo i sijemo novo sjeme zala

Mediji navode da je Porfirije služio pomen stradalim đacima u školi „Vladislav Ribnikar“, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja

U Beogradu je održana Spasovdanska litija, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, gdje je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio moleban.

Mediji navode da je Porfirije služio pomen stradalim đacima u školi „Vladislav Ribnikar“, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Događaju je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

- Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu djecu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanijemili - poručio je Porfirije okupljenima ispred Hrama Svetog Save, kako prenosi N1.

On je kazao da „um posustaje pred pokušajima svakog logičnog objašnjenja“ onoga što se dogodilo.

- Zlo nema ime i prezime, nema uzrast i pol, rasu i naciju, opredjeljenje – zlo je neuhvatljivo i ma šta činili zlo se ne može konačno i potpuno pobijediti nikakvim institucijama, tehnikama, vještinama i sposobnostima. Ma koliko one bile efikasne i korisne. Znanje je potrebno, ali ne i dovoljno, tehnika i vještina pomažu, ali ne izbavljaju, filozofija, politika, nauka i umjetnost – sve je to blagosloveno i potrebno i donekle rješava naše probleme i potrebe, ali suštinska pitanja o cilju postojanja o stradanju, o radosti i tuzi, o istini laži, o životu i smrti, o dobru i zlu – ostaju bez konačnog odgovora.

- Šta nam je činiti? Nijedno ključno pitanje čovjek ne može riješiti samo svojim snagama. Naravno, moramo učiniti sve što je do nas, ali onda svoje snage i podvige udružiti sa snagom Božjom, moramo vjerom i molitvom otvoriti vrata blagodati Božijoj da djeluje sa nama i u nama kako bi naši napori i znanja urodili plodom za dobro drugih i nama na korist - dodao je.

Kazao je da se „moramo zamisliti dobro i da se moramo trgnuti i probuditi“.

- Svi smo pogođeni, svi osjećamo neizmjernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smijemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sijemo novo sjeme zla i nesporazuma - rekao je Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se na litiji okupilo više od 100.000 osoba i da se radi o „najvećem molitvenom skupu u istoriji Beograda“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:38