Патријарх Порфирије / - Портал Дана
25/09/2021 u 18:30 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Патријарх Порфирије: До краја свијета ће се митрополити СПЦ устоличавати у Цетињском манастиру

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је да је ова епископија остала вјерна Христу Богу у најтежим временима и комунистичком безбожју

Патријарх српски Порфирије поручио је у Беранама да свако ко је Васојевић припада српском народу, па нека мисли ко год хоће. Нагласио је и да ће се до краја свијета митрополити црногорско-приморски устоличавати у Цетињском манастиру.

Он је вечерас око 17 сати стигао у Ђурђеве ступове уочи устоличења епископа будимљанско-никшићког Методија и након вечерње службе поручио да свако ко говори да црква има политичке тежње обмањују народ.

 - Наши сродници и браћа који не мисле као ми су заведени и зато ћу поновити: дух литија је показао наш став. Критиковали су ме што у Подгорици нисам поменуо црногорски народ. Нека мисли ко шта хоће и нека се декларише како хоће, али ко је Васојевић он припада српском народу - јасан је патријарх.

Како је додао, то не значи да ми не прихватамо оне који се декларишу као Црногорци.

 - Литије које су у Беранама почеле показале су да је жив Бог међу нама.Васојевићи имају немјерљив удио у српству, то је највеће српско племе. Многи су мислили да су Бога изагнали са ових простора. Претходне године се показало да је у овом народу показао Бог а нарочито у Беранама. Овдје су почеле литије, а Бог је жив јер  вам је жива вјера иако је за многе била саблазан и лудост. Вјером се не бојимо ничега, ни смрти. Велика ми је радост што смо се баш овдје сабрали око ове дивне и древне задужбине Немањића - нагласио је он.

Казао је и да је неко хтио да им забрани улаз у сопствену кућу, у Цетињски манастир.

- Ово је хтио да прогласи неко као насиље, а хтио је да нам забрани у нашу кућу. Немамо ништа против, али је подвала да нам забране у нашу кућу и представи цркву као извор зла. Када прогласите некога да је зао, дајете право свакоме ко хоће, да замјеном теза тог елиминише. Врло брзо ће се показати ко је лаж, а ко истина, Истина је Христос који је био и у Цетињском манастиру - додао је патријарх.

Додао је да ће до свршетка свијета Цетињски манастир бити мјесто за устоличење митрополита црногорског-приморског СПЦ.

- Ми смо устоличили митрополита како ваља и требује. Ви сте непристајањем на насиље спасили образ онима који су посегли за насиљем. Надам се да су многи међу њима препознали љубав и да су међу нама и да ће бити ту ујутру када ћемо у трон будимљанске епархије увести брата Методија - казао је Патријарх.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је да је ова епископија остала вјерна Христу Богу у најтежим временима и комунистичком безбожју.

 - Овај божји и благословени народ дочекује патријарха и шири срца и руке да га загрли синодском љубављу и оданошћу. Дошли сте, ваша светости, да дате нови замах обнови ове епископије. Велико вам хвала на труду и љубави. Прво треба да се измиримо с Богом па са савјешћу па једни са другима. Да превазиђемо подјеле и расколе  и да препознамо једни друге као браћу у Христу- поручио је митрополит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 22:59