/ Фото: Лазар Ружић
14/11/2021 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Помолимо се и запалимо свијеће за страдале у Вуковару

Упутимо молитву за све који су нестали и којима се не зна гроб, поручио је патријарх

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије позвао је данас вјернике на литургији у Храму Преображења Господњег у Загребу да запале свијеће за све страдале и нестале у Вуковару, јавља Портал Новости. 

- Ових дана врши се помен и сјећање на оне који су пострадали у Вуковару. Управо у јеванђељском контексту, у позиву Божјем да служимо Христовој вољи, а то значи моделу савршеног човјека, човека слободе, вјере, љубави и наде, гдје нас Господ позива да служимо свијету и да његов систем вриједности буде и наш, сјећамо се свих пострадалих невиних жртава у Вуковару. Знамо да је човјеков живот светиња и да одузети некоме живот јесте удар на светињу и узимање светиње. Вуковар је био град симбол саживота различитости и заједнице у којој постоје они који су различити по разним параметрима. Данас се готово преполовио. Молим вас да, као и сваке године, упалимо једну молитвену свијећу за све који су тамо пострадали. Kао и да упутимо молитву за све који су нестали и којима се не зна гроб – казао је патријарх. 

Такођер је позвао вјернике да упуте молитву као израз вјере и љубави према човјеку као таквом.

- Да будемо људи мира, да волимо друге и различите и тим путем афирмирамо себе, јер само кроз дијељење постајемо богатији. Молим вас да упутимо молитву за све пострадале у Вуковару, за све невине жртве и да молимо Бога да у свијету међу људима владају мир, разумијевање и поштовање, јер Земља је толико лијепа и богата да има мјеста за све и свако користећи своје потенцијале може ту Земљу да украшава и обогаћује собом. Наша вјера нас обавезује да свугдје испуњавамо јеванђеље Божје као закон свога живота – закључио је патријарх.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:43