Litija Nikšić / - LITIJA NIKšIć
12/05/2022 u 17:33 h
Biljana Brašnjo, Ана ГајевићBiljana Brašnjo, Ана Гајевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО/ВИДЕО) Велики број вјерника на Световасилијевској литији у Никшићу

На литији је и бивши премијер Здравко Кривокапић, бивши министар економској развоја, Јаков Милатовић, као и функционери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Марко Бато Царевић

У Никшићу је одржана традиционална Световасилијевска литија коју ове године предводе патријарх српски Порфирије и митрополит црногорско- приморски Јоаникије са бројним архијерејима епархија у Црној Гори и окружењу. Окупио се велики број вјерника, литија је кренула од храма Светог Василија који је, након шетње никшићким улицама, био и крајње одредиште.

Епископ будимљанско-никшићки Методије пожелио је добродошлицу патријарху Порфирију. Патријарх је поздравио окупљене на Тргу, гдје је литија застала.

- Христос васкрсе Црна Горо и браћо православни Срби и браћо и сестре Никшићани. Сви се радујемо васкрсењу Христовом, радујте се сви народи, сви људи. Господ васкрсе ради нас и нашега спасења и свих људи независно ком народу припадају и на који начин се богу моле. Ево заиста васкрсе Господ, не као у миту и причи, него заиста и донесе нама људима све за чим смо трагали кроз вјекове. Побиједио је смрт и учинио да код нас никад више мрак и тама немају последњу ријеч. Господ је својим васкрсењем учинио да мржња и зло, немају последњу ријеч, него заједница и љубав и да се све на томе заснива. Учинио је да смрт није оно што ћемо последње рећи о себи. Учинио је да живот има последњу ријеч у нашим животима - нагласио је патријарх.

image

фото: Биљана Брашњо

- фото: Биљана Брашњо

Он је додао да се у протекла четири дана налази у Црној Гори и да иде по траговима корјена којег је Свети Сава засадио у нашем народу.

- Многи су изникли из тог светосавског корјена. Био сам у Милешеви, Пљевљима, Херцеговини и данас сам служио код моштију Светог Василија. И ево сад у граду Никшићу овдје имам прилику да доживим круну духовне радости. Сви пастири носе зебњу у себи какав је наш народ и да ли је на правом путу Ви данас овдје сабрани и нарочито од јуче, када смо имали прилику, боравећи у Острогу да видимо ријеке и ријеке људи из свих крајева гдје живе православни Срби. Имали смо прилику да видимо и људе који припадају и другим народима. Господ наш Исус је господ свих људи - додао је он.

Поручио је да је Свети Василије Христов човјек и он пред њим заступа све оне који му се моле. 

- Гледајући вашу љубав, вјеру, чежњу за истином и слободом, не само да смо охрабрени, него сте и нама задали задатак да не смијемо одступити са Христовог пута и да никада не смијемо издати Светог Василија и Светог Саву, али и многе мученике који су се опредјелили за Христа. Долазећи у ову предивну земљу Црну Гору и код Светог Василија, јасно нам је да је Светосавски православни српски народ једном за свагда опредјељен за светост и саборност. Да знамо ред и поредак, ко је старији, а ко млађи. Знамо да само љубав према Богу и ближњима чини нас да смо истински обасјани радошћу. Знамо да смо без љубави потпуно празни и да смо заправо ништа. Ово је неопходно свима појединцима, данас је неопходна и молитва. Људи су изгубљени у свијету егоизма, мјери се само што је успјешно, а да ли су људи сами и усамљени постаје проблем. Христолика љубав је оно што нас спаја са другима, кад волимо једни друге, знамо и ко смо. Требамо да разумијемо друге, јер кад их разумијемо испуњавамо заповјест божју. Љубав непријатеље претвара у пријатеље - поручио је патријарх.

Додао је да мира нема, уколико нема мира са Богом и уколико не праштамо једни другима.

- Када се миримо са богом, миримо се и једни са другима. Да сте благословени молитвама Светог Василија, све вас ми архијереји, свештеници и монаси носимо у својим душама и гдје год да смо макар једно "Господи помилуј" упућујемо за вас. Молим вас да се и ви молите за нас - казао је Патријарх.

Након говора патријарха на Тргу, окупљени вјерници су кренули ка Саборном храму Светог Василија.

Литија уживо:

Уз патријарха и митрополита је и руководство Општине Никшић на челу са предсједником Марком Ковачевићем. На литији је и бивши премијер Здравко Кривокапић, бивши министар економској развоја, Јаков Милатовић, као и функционери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Марко Бато Царевић.

 

image

Krivokapić i Mandić na litiji

- FOTO: SKRINšOT

image

фото: Скриншот

- фото: Скриншот

Литија је окупила на хиљаде људи који на тај начин одају почаст Светом Василију Острошком чији се празник данас прославља, а који је слава никшићког Саборног храма и града Никшића. 

image
- Фото: Инстаграм
image

фото: Биљана Брашњо

- фото: Биљана Брашњо
image

фото: Биљана Брашњо

- фото: Биљана Брашњо

Молитвени ход у славу Светог Василија у Никшићу се одржава 26 годину заредом. Прва литија одржана је 1996. године када су Никшићем пронесене мошти Светог Василија Острошког Чудотворца.

image

фото: Скриншот

- фото: Скриншот
image

foto: Bilja Brašnjo

- FOTO: BILJA BRAšNJO
image

фото: Скриншот

- фото: Скриншот
image

Митрополит Нектарије

- Митрополит Нектарије
image

фото: Скриншот

- фото: Скриншот

Раније данас су патријарха су у граду под Требјесом дочекали су епископ Методије, предсједник општине Никшић Марко Ковачевић и предсједник Скупштине општине Немања Вуковић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:55