/ -Фото: СПЦ
27/05/2022 u 13:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Вартоломеј монасима са Свете Горе: Сједите мирно, па неће бити прогона

Претпостављам да ме они неће испровоцирати да урадим нешто тако, казао је патријарх

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је да не планира прогон руских монаха на Светој гори током своје посјете, али они морају да сједе мирно како их не би протјерали.

- Ово није први пут да посјећујем Свету гору као ходочасник. На Светој гори сам био осам пута. Тридесет година након што ме је Бог сматрао достојним ја сам на престолу Цариграда, сада желим да је посјетим још једном како бих се захвалио на овом великом благослову- рекао је патријарх.

Патријарх Вартоломеј је дао интервју грчкој телевизији ЕРТ током своје посјете Светој гори, која је под јурисдикцијом Васељенског патријарха.

- Говорили су и писали неке чудне ствари у вези са мојом посјетом, да планирам да протјерам руске монахе. То су митови. Немам намјеру да било кога протјерујем. Претпостављам да ме они неће испровоцирати да урадим нешто слично. Нека сједе мирно како никога не би прогонили. То су очигледне ствари- додао је он.

Раније је портал Антињуз.гр писао да се грчка Влада спрема по предлогу Цариградског патријарха Вартоломеја за масовни прогон руских монаха са Свете горе. 

-Монашка заједница Свете горе нема никакве везе са овим планом и противи се протјеривању било којих монаха- саопштили су Спутњику из те заједнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:09