Гојко Перовић / - Гојко Перовић
19/05/2022 u 12:47 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: СПЦ у Црној Гори изложена тортури, протест испред РТЦГ занимљив перформанс

- Није било никаквог насиља, они су показали своје право лице. Некоме приличи да говори у емисији, некоме да виче на улици - нагласио је отац Гојко

Протојереј ставрофор Гојко Перовић казао је да је Српска православна црква у Црној Гори изложена тортури тоталитарне групе која мисли да је Црна Гора само оно што они замишљају.

Он се гостујући у емисији "Поп рецензије" осврнуо на протест који је организован уочи емисије о абортусу на РТЦГ.

 - Наравно ја сам за то да им се да пуна слобода јавног говора, овај протест је био занимљив перформанс, нису ме инпренсионирали духовитошћу натписа ни звукова који су произвели. Није било никаквог насиља, они су показали своје право лице. Некоме приличи да говори у емисији, некоме да виче на улици - нагласио је отац Гојко.

Објаснио је да га је уредница позвала да гостује у емисији о абортусу, а како додаје, осјечао је да  је та тема медијски пројектована да хоће да таргетира цркву.

 - С друге стране то је тема којом се црква бави од вајкада. Не само православна, већ и католичка црква која је учествовала у реферндумској кампањи у Италији која није џунгла. У ЕУ црква учествује у полемици, то се дешава ових дана. У дилеми смо да ли је то сачекуша за цркву да се позове поп, па да он каже што мисли, па да га нападну. Мени је митрополит дао благослов да идем и све је било у реду док није требала да се реализује емисија. Ја нисам пратио, али касније сазнајем да је емисија промијенила неколико пута наслов. Знам да су били неки чудни наслови, не знам ни сад како се емисија зове - рекао је он.

Перовић је навео и да су се огласиле двије политичке партије, "које у последње вријеме предњаче у једном отвореном говору мржње против цркве и оне су запањујуће."

 - Наводно се залажу за европске вриједности, а те су се партије огласиле да свештенику треба забранити да говори на јавном сервису. Ми можемо да говорио о питањима укуса, мислим да је концепт емисије био коректран јер се поред мене чуо и став исламске заједнице. Саопштење те двије нажалост парламентране партије је била најава да се окупи одређена скупина људи, који се додуше окупљају на свим скуповима  који имају антицрквени карактер - оцијенио је он.

Како је додао, неко се  у старту буни да у једној емисији говори преставник организације која није забрањена и на тему о којој није забрањено говорити.

 - Ако се могао и претпоставити став који ће црква да изнесе није подложан кршењу било каквог прописа. Кад све то набројимо онда заиста, осим аудио ефекта и урлика који више приличе трибини, њихов генерални став. Ово није био протест против става цркве, него против неког ко ће да каже своје мишљење. Овдје је јасно и показали су своје право лице и разјашњено је око каквих вриједности окупљају. Једна је ствар дискутовати о абортусу и законским рјешењима који се разликују од земље до земље - додао је он.

Перовић је истакао и да Црква треба да се изјашњава о свему што јој падне на памет, само треба да брине да ли ће тиме смањити или повећати број вјерника.

 - Држава треба да брине да ли црква својим ставовима крши неки пропис. Једно је секуларно друштво које је стварност коју живио и има својих одлика. Други је секуларни тоталитаризам који нема везе са секуларним друштвом. Секуларно друштво је израз демократије, ми живомо у земљи која је у својој историји обиљежена присуством цркве. ЦГ је незамислива без цркве, не само православне, већ и католичке и исламске заједнице - додао је Перовић.

Како је навео у Црној Гори постоји један националистички тоталитаризам у којем је злоуптребљен појам црногорске нације.

- По њему црногоска нација мора да се идентификује са групом радикалних екстремиста који би да само Црна Гора буде оно што они замишљају. Неко им је рекао да је Спрска православна црква, црква неке стране државе и они се држе тога и мјере сваки потез. Нећу да се правдам да ли је неко из Србије ту присутан и да ли је то неки гријех. Да ли је централа у Србији или Београду, то не смије да буде тема. То је по мени фашизам. Тема треба да буде да ли црква крши било који пропис државе ЦГ, ако га крши онда о томе треба расправљати. Утисак је да поједини цркву повезују са фашизмом, а они који то раде имају фашистичке одлике - казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:29