Гојко Перовић / - Приватна архива
24/06/2022 u 12:20 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: Svođenje crkve samo na srpstvo i crnogorstvo je grijeh

Naša država se se zove Crna Gora, ne zove se skup građana od Ulcinja do Pljevalja. Naša crkva ima svoj naziv koji je vremenom dobio i nacionalno značenje. Da li to znači ako se država naziva Crna Gora da su svi građani Crnogorci i da su nacionalisti, naravno da ne - istakao je on

Protojerej stavrofor Gojko Perović kazao je da je svođenje crkve na  na srpstvo, crnogorstvo, na pripadnost ruskom bugarskom narodu grijeh i etnofiletizam.

On je gostujući u podkastu, istakao da sada postoje crkve koje se tako imenuju, to samo po sebi ne mora da bude negativno.

- Grijeh je izjednačavati naciju i crkvu. Ja idem korak dalje, pokušavam da nađem rješenje i definiciju. Postojeći nacionalni nazivi pravoslavnih crkvi  su produkt novog vremena i vijeka. Oni ništa ne smetaju širenju univerzalne hrišćanske misli da smo u crkvi svi ravnopravni. Ja sam sveštenik SPC, a taj naziv ne isključuje činjenicu da njeni vjernici mogu biti pripadnici raznih nacija. Naša država se se zove Crna Gora, ne zove se skup građana od Ulcinja do Pljevalja. Naša crkva ima svoj naziv koji je vremenom dobio  i nacionalno značenje. Da li to znači ako se država naziva Crna Gora da su svi građani Crnogorci i da su nacionalisti, naravno da ne - istakao je on.

Prema njegovim riječima, to što se naša država zove CG  ne brani građanima da po svojoj nacionalnoj pripadnosti budu šta god hoće.

- Posebno da uzmemo primjere dokazanih demokratija kakve su Njemačka, Francuska, Švedska.... Za mene lično država znači skup zakona i jasnih pravila koje ćemo svi da poštujemo. To je CG da mi nosimo ove, oni one zastave, da pjevamo jednu ili drugu veziju himne. Prođe nam život u priči o himni - naglasio je on.

Perović je istakao da način na koji se javnosti diskutuje o crkvi liči na navijanje.

- Potpuna isključivost koja barata pojmovima izdajnik, okupatori, četnika ustaša. Ljudi se nazivaju četnicima i ustašama koji nikakve veze nemaju sa ta dva pokreta i koja ne mogu da se uporede. Kako se u CG danas priča o tome radi se o navijački suprostvaljenih grupa. Danas svako može da snimi film, imamo produkciju filozofije šta kome padne na pamet i plasira se na društvenim mrežama. Nauke padaju u drugi plan, u prvom planu su polupismeni ljudi, oni su zasjeli na neke portale i svakodnevno nas truju navijaškom mržnjom koja priliči fudbalskom stadionu, religijja - istakao je Perović.

Osvrnuo se i na emisiju o abortusu, te naveo da su se oni lijepo ispričali, ali da su  političke partije su iznijele mišljenje protiv njegovog prava da pričam o tome.

- Crkva u evropskim zemljama učestvuje u ovakvim temama i dio su kampanje. Pozivati se na evropske vrijednosti i zabranjivati svešteniku da kaže šta ima, to pokazuje koiko su retrogradne i nazadne te političke snage.  Onda su napravili performans ispred zgrade, imali su skup protiv kojeg ja nemam ništa, ali su promašili temu. Mogu da se bore protiv prava sveštenika da priča, ali to nisu evropske vrijednosti. Oni imaju pravo da pričaju i da zvižde ali ja imam pravo da to nazovem militantnim ateizmom. U ovom javnom prostoru možemo da ukrštamo argumente bez svađa, a ja sam sjutradan završio na transparentu na protestu o Ukrajini - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:37