Митрополит Јоаникије и професори Цетињске богословије / -ФОТО: АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ
02/06/2022 u 14:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писмени и усмени матурски испити

Почела матура и богословски испит зрелости за ученике XXVI генерације обновљене цетињске Богословије „Светог Петра Цетињског”

У сриједу 1. јуна почела је матура и завршни богословски испит зрелости у Богословији „Светог Петра Цетињског” на Цетињу у школској 2021/2022. години, а по благослову и одлуци Светог архијерејског синода Српске православне цркве. Ово је 26. генерација обновљене цетињске Богословије „Светог Петра Цетињског”, а разредни старјешина им је професор Aлександар Вујовић. Ове године на матуру је изашло десет кандидата, осам редовних и два ванредна ученика.

Одлуком Синода СПЦ изасланик на матури и богословском испиту је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета „Светог Василија Острошког” у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву.

Прије почетка матуре, кандидати су се на Светој литургији у Цетињском манастиру помолили Богу и поклонили моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца, Часној десници Светог Јована Крститеља и дијелу Часног и Животворног Крста Господњег, узевши благослов за почетак матурског испита.

Пред почетак матуре и богословског испита зрелости, Тупеша је одржао сједницу са в. д. ректора Цетињске богословије, митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и професорима, члановима Испитног одбора, у вези плана полагања писменог и усменог дијела испита.

Првог дана матуре, матурантни Богословије радили су писмени рад, а могли су да одаберу једну од три теме: "Оче свети, сачувај их у име твоје, оне које си им дао, да буду једно као ми” (Јн. 17,11); "Црква у временима немира и ратних сукоба” и "Жетве је много, а посленика мало; зато се молите господару жетве да изведе посленичке на жетву своју" (Мк. 10,2).

У петак 3. јуна, кандидати ће полагати усмени дио матурског испита, из предмета Светог Писма Старог и Новог завјета и из Црквеног појања са типиком. Наредних дана ученици ће одговарати и показати своја знања из Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве и Историје српске цркве, Литургике, Црквеног и брачног права.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:50