/ -Фото: Архива
07/04/2022 u 08:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почетак спасења људског рода: Данас су Благовијести

Богородица је употријебила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој ријечи!"

Српска православна црква и вјерници славе Благосвијести, дан када се Хришћани подсјећају доласка Архангела Гаврила који је Богородици јавио благу вијест да ће родити Сина Божјег.

"Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама"- овим ријечима арханђел Гаврило саопштио је Дјевици Марији да је одабрана од Бога да роди Божјег сина, Исуса Христа, Месију и Спаситеља свијета и човјека.

Пресвета Дјева Марија је пристала на то тек пошто је провјерила Архангела, јер се тајно заветовала Богу да ће увијек бити дјевојка, а то је знао само Бог, њен тобожњи муж Јосиф и она сама. Она је знала из Библије да се и ђаво може јавити у облику светлог Ангела, зато није била лаковјерна, као наша прамати Ева.

На празник Благовијести, Богородица је својом послушношћу Богу исправила Евин гријех непослушности. Ева је употријебила своју слободу на зло и на радост ђавола, а Богородица је употријебила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој ријечи!" 

Отуда се и Благовијести сматрају колико великим толико и радосним празником. Са овим догађајем, отпочела је историја спасења људског рода и обновљења твари.

Благовијести спадају у ред Богородичних празника и увијек се славе 25. марта по старом, односно 7. априла по новом календару.

Благовијести су, уз Цвијети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:31