Џонатан Џексон / - Принтскрин
30/07/2021 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Погледајте зашто је Џонатан Џексон добитник пет Еми награда прешао у православље и написао пјесму о Косову

- Нисам више могао да будем протестант, али ни да постанем католик. Онда ми је у сан дошла православна црква - каже Џексон

Амерички глумац, музичар и писац Џонатан Џексон одушевио је православни свијет када је објавио пјесму "Косово - Свих жалосних радост" са прелијепим кадровима манастира Хиландара.

Пажњу је привукао 2012. године када је примио Еми награду - Џексон се на бини прекрстио, захвалио Светој Тројици и монасима на Светој гори који се моле за читав свијет.

Џексон, добитник чак пет Еми награда, прешао је у православље прије неколико година, а најпознатији је по двије улоге - Лакија Спенсера у АБЦ драми "Генерал Хоспитал" (која му је донијела Емије) и Ејверија Барклија у музичкој серији "Нешвил", у којој је успио да покаже и свој таленат за музику.

Истовремено, он је фронтмен бенда Енатион, у коме поред њега свирају и његов брат и пријатељ, а који постоји већ пуних 20 година. Бенд је објавио неколико албума, а поједине пјесме доспјеле су и на Билбордове топ листе.

Управо је у "Нешвилу" једна ствар гледаоцима са ових простора могла да западне за око - иако је играо Ејверија, чија се вера уопште у серији не спомиње, Џексон све време није скидао бројаницу.

Родитељи су га одгајали у духу протестантских религија, али нису се приклањали ниједној конкретној. Џексон је увијек волио да говори о својој вери - још као тинејџер баш због Христа одлучио је да не пије, никада не проба дрогу, а заговарао је и идеју уздржања од полних односа прије брака.

Један пут у Рим променио је ток његовог живота. Ту су се он и његова породица (ожењен је и има троје деце) први пут сусрели са православљем, да би 2012. године крштени као православци.

- Видјели смо крст у Колосеуму и запитали се шта ће ту. Пришли смо и схватили да је ријеч о споменику који је подигнут за жртве, за хришћане који су ту страдали. Обузело нас је снажно осјећање и тада сам схватио да морам да почнем да читам хришћанску историју.  У Америци има 20, 30.000 различитих вјерских група и то ми никако није било јасно. Провео сам три и по године читајући литературу и и даље нисам пронашао православље. Све је била католичка и протестантска књижевност. Био сам очајан, нисам више могао да будем протестант, али нисам ни могао да постанем католик. Желио сам праву цркву, ону о којој сам читао код Светих Отаца, али нисам могао да је нађем. Молио сам се и, хвала Богу, дошла ми је мисао да проучим Велику шизму (разлаз православне и римокатоличке цркве). Чим се то десило, све ми се отворило. Моја молитва је остварена и знао сам да треба да постанем православац - рекао је Джонатан.

Како каже, никада прије тога није крочио у православну цркву.

- Ипак, док сам читао о православљу, сањао сам да сам у православној цркви. Била је врло конкретна, иконе су биле свуда, људи су држали свијеће, крстили се са три прста, било је прелијепо. Само пристуство молитве. Пробудио сам се и желио да то осетим - каже он.

Након потраге, нашао је цркву која је била иста као у његовом сну. И то је био почетак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:20