Posjeta sntiohijskog ipatrijarha Jovana X i patrijarha Irineja cetinjskom manastiru / - SRDJAN_BOLJEVIC
20/11/2022 u 13:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prije dvije godine preminuo patrijarh Irinej, njemu u slavu izgrađena bogomolja

Irinej je insistirao da svetinja bude što skromnija i da se ne razmeće skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem, što je i urađeno

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji vidio je kao glavni zadatak crkve i naroda. Danas se navršava tačno dvije godine od smrti patrijarha srpske pravoslavne crkve Irineja, koji je preminuo u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posledica zaraze korona virusom.

Na čelo Srpske pravoslavne crkve došao 2010. godine, kao 45. poglavar srpske crkve, a najveći dio monaškog života proveo je kao episkop niški.

image

Posjeta sntiohijskog ipatrijarha Jovana X i patrijarha Irineja cetinjskom manastiru

- SRDJAN_BOLJEVIC

Zahvaljujući patrijarhu Irineju, podignuto je i obnovljeno oko 80 svetinja u tom dijelu Srbije, među kojima i Saborni hram, koji je do temelja izgorio u požaru 2001. godine.

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji vidio je kao glavni zadatak crkve i naroda, a brinuo je i o Srbima u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje imovine SPC.

image

Proslava 1500 godina manastira Podlastve

- SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC

Poslednja želja patrijarha Irineja bila je izgradnja bogomolje, što je njemu u čast i urađeno.

Irinej je insistirao da svetinja bude što skromnija i da se ne razmeće skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem, što je i urađeno.

image

opelo i sahrana mitropolita amfilohoja

- SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC

Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mjesta gdje je sagrađena crkva.

Patrijarhov rođak svjedoči da Irinej nikada nije zaboravio svoje rodno selo, dolazio je da obiđe radove na crkvi koja se podiže u njegovu čast na brdu iznad njihovih kuća.

Patrijar srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:10