/ - FOTO: ARHIVA
17/07/2022 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prošle su 104. godine od ubistva ruske carske porodice Romanov

Nikolaj Drugi, njegova supruga Aleksandra i petoro djece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije

Danas se navršava 104. godine od ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice, kojim je ugašena dinastija Romanovih.

U njihovu čast, u Rusiji su organizovane litije i molebani.

Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril poručio je u jednoj od propovijedi da obilježavanje Dana carskih mučenika omogućava podsjećanje na „duhovni podvig cara Nikolaje Drugog i njegove porodice, koji se ogledao u prihvatanju smrti onako, kako bi svaki hrišćanin trebalo da je prihvati - u dobroti i spokoju, u opraštanju neprijateljima, u potpunoj poniznosti i u davanju svoje duše i tijela u ruke Božje“.

- Zbog toga slavimo mučenika cara Nikolaja Drugog i njegovu porodicu- poručio je on. 

U Jekaterinburgu, u kojem je čitava porodica streljana, svake godine se održavaju svečanosti u znak sjećanja na porodicu.

image
- FOTO: TVITER

Uprkos ovogodišnjoj zabrani održavanja litije zbog pandemije virusa korona, narod je samoinicijativno prošetao od Crkve na krvi, koja je izgrađena na mjestu gdje je ubijena carska porodica Romanovih, do Ganinske jame, gdje su tijela bačena.

Nikolaj Drugi, njegova supruga Aleksandra i petoro djece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije.

Njihova tijela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Jekaterinburga, na Uralu.

Više od 70 godina niko nije znao gdje je tačno sahranjena carska porodica.

Priču o ubistvu carske porodice prate razne verzije, istinita i lažna svjedočenja učesnika, brojne legende i misterija o tome da li je neko od Romanovih, ipak, preživio.

Zvanično priznata ekspertiza kaže da je „DNK analizom dokazano da su u blizini Jekaterinburga pronađeni ostaci članova carske porodice“.

Na godišnjicu strijeljanja, 17. jula 1998. godine, sahranjeni su uz najveće državne počasti u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu, gdje počivaju svi Romanovi.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizovala članove carske porodice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:17