Протојереј Предраг Шћепановић / - Митрополија
01/09/2021 u 08:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протојереј Предраг Шћепановић: Хиљаде људи долазе у Подгорицу да поздраве патријарха и митрополита

Након велике вечерње службе у суботу, 4. септембра, он је најавио и богат културно умјетнички програм

Протојереј Предраг Шћепановић каже да ће вјерни народ из свих крајева Подгорице симболично у малим литијама стићи 4. септембра до храма Христовог васкрсења у Подгорици да дочека свог патријарха Порфирија и поздрави митрополита Јоаникија.

– Из свих крајева Подгорице ће ићи мање литије у славу и част благословеног, онога који долази у име Господње. Знам да ће ићи: Кучи, Пипери, Братоножићи, Бјелопавлићи, са ове стране ће кренути Зећани, овамо: Стари аеродром, Коник, наши симпатични момци из Бастона, Забјела, Толоши, Вранићи, Златица, Загорич и остали дијелови Подгорице, тако да ће то нас вратити у оне лијепе дане када се улицама Црне Горе у свеправославним литијама окупило око 200 000 људи, када ни једна марамица није пала на улицу. Да се подсјетимо, да се вратимо и да кроз молитву Богу и Светоме Сави и ми покажемо да смо достојанствен народ, културан народ – рекао је протојереј Шћепановић за радио "Светигора".

Након велике вечерње службе у суботу, 4. септембра, он је најавио и богат културно умјетнички програм.

Шћепановић каже да се ради о великом догађају и да је најзначајнија институција народа Црне Горе Митрополија, некадашња зетска, а данашња црногорско-приморска, јер су црногорски митрополити 352 године, од 1499 -1851. године, до упокојења Петра Другог Петровића Његоша владали Црном Гором.

-Зато не чуди и велико интересовање, и десетине, десетине хиљада људи који су најавили свој долазак у Подгорицу, да дочекају Његову светост Патријарха српског господина Порфирија са многим архијерејима Српске православне цркве и са многим представницима помјесних православних цркава. Тако да ће Подгорица опет послије оног 6. и 7. октобра 2013. године, када је било свеправославно освећење Храма Христовог Васкрсења, бити центар духовних догађања Балкана, а могу слободно рећи и Европе, зато што је ово велики догађај, јер је одласком у Царство небеско блаженопочившег Митрополита Амфилохија овај трон под жижом и под лупом, не само оних добронамјерних и духовних људи који се радују ономе који ће доћи на трон Светог Петра Цетињског, него и свих оних других који би можда жељели да ставе неку сјенку на сву ову свечаност. Али, живот је вјечита позорница добра и зла. Наше је у Цркви да сијемо добро и молећи се Богу и Светом Сави да све протекне онако како смо замислили – казао је протојереј Предраг Шћепановић за радио „Светигора” најављујући програм дочека српског патријарха и устоличења изабраног Митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:49