Руска црква / - ФБ
16/05/2022 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Руска црква поздравља одлуку СПЦ

Руска православна црква поздравља одлуку Српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом

Руска православна црква поздравља одлуку Српске цркве да обнови канонско општење с Македонском црквом, изјавио је замјеник предсједника Одјељења за спољне црквене односе (ДЕЦР) Московске Патријаршије, протојереј Николај Балашов.

"Руска православна црква поздравља одлуку Српске сестринске цркве да обнови канонско општење са Македонском православном црквом, Охридском архиепископијом", рекао је Балашов, истичући да то представља "превазилажење полувијековног црквеног раскола".

Раније је Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве објавио саопштење о "Македонској Православној Цркви - Охридској Архиепископији", у којем је признао канонски статус МПЦ и саопштио о поновном успостављању богослужбеног општења са њом. Истовремено, напомиње се да ће у дијалогу о будућем и коначном канонском статусу МПЦ руководство СПЦ дјеловати искључиво у складу са канонским и црквеним нормама и принципима "без геополитичког и црквенополитичког" приступа, преноси Спутњик.

СПЦ претходно није признала дио који се од ње отцијепио у Сјеверној Македонији под називом "Македонска православна црква", коју су као такву признале македонске власти и Васељенска патријаршија.

С тим у вези, секретар Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, протојереј Игор Јакимчук поручио је да Руска православна црква (РПЦ) признаје искључива канонска права Српске православне цркве (СПЦ) у Сјеверној Македонији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:10