Са литије око Цркве у Шкаљарима / -СПЦ Котор
15/10/2021 u 16:45 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смиреношћу и смјерношћу Богородица показала пут

Прве јесење задушнице у Которској парохији обављене су на дан Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, на Градском гробљу у Шкаљарима. У истоименој цркви је одржана Света литургија, коју је предводио протојереј-ставрофор Миленко Јекић, а саслуживали су протојереј Ненад Калем, јереј Миливоје Бакић и ђакон Михајло Лазаревић, док се литији око цркве прикључио и отац Марко Одаловић. Један од гробова које су освештали на овај дан је и оца Момчила Кривокапића, которског пароха (1945-2021).

Протојереј Ненад Калем је подсјетио да је празник установљен у 10. вијеку и истакао да је "Пресвета Мајка, показавши своју смиреност, дала и нама примјер како би и ми требали да живимо и подражавамо вољу Божију, да се трудимо, како би и ми задобили Царство небеско".

– Нека би нас Пресвета Мајка Богородица заштитила Њеним молитвама и удостојила Њене милости, да и ми будемо подражатељи воље Божје, да нас Бог заштити и да заслужимо Царство небеско - поручио је Калем.

По старом которском обичају, умјесто Михољских задушница (субота, 9. октобра), прве јесење задушнице се обављају на дан Покрова Пресвете Богородице, само на Градском гробљу Шкаљари. Друге јесење задушнице - Митровске, које ове године падају 6. новембра, обавиће се на гробљима у Доброти (Црква Св. Василија Острошкога) и на Прчању (Црква Св. Петра Цетињскога).

M.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:32