/ Фото: DRAGAN S.TANASIJEVIC
05/06/2022 u 17:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Српски манастири у Сјеверној Македонији oстаће власништво СПЦ

У томосу је изражена „братска препорука“ МПЦ да питање свог имена ријеши у дијалогу са јелинским и осталим помесним православним црквама

Српска православна црква (СПЦ) уступила је на коришћење сву своју имовину на територији Северној Македонији новој, аутокефалној цркви у тој земљи, стоји у томосу који је прочитан данас у Саборној цркви након објављивања аутокефалности Македонске православне цркве.

Патријарх Порфирије уручио томос Македонској православној цркви

-Свети храмови и манастири, нарочито светиње из немањићког периода и познијег периода српског присуства, црквеноградитељства и културног стваралаштва на тлу данашње Сјеверне Македоније, као и укупна покретна и непокретна имовина СПЦ, унутар њених граница, уступају се на коришћење новој аутокефалној сестринској цркви- пише у томосу.

Такође, у томосу је изражена „братска препорука“ МПЦ да питање свог имена ријеши у дијалогу са јелинским и осталим помесним православним црквама.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је данас у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2022 02:15