/ - FOTO: BORIS MUSIć
19/12/2022 u 17:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sveti Nikola proslavljen u podgoričkom Hramu: Kult mirlikijskog sveca silan po cijelom svijetu

Protojerej-stavrofor Dalivor Milaković kazao je da je Sveti Nikola čudesni svetitelj Božiji, a da je njegov praznik početak Božićne radosti

Sveti Nikola proslavljen je jutros u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

Protojerej-stavrofor Dalivor Milaković kazao je da je Sveti Nikola čudesni svetitelj Božiji, a da je njegov praznik početak Božićne radosti.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

- Zaista ovog velikog svetitelja Božijeg pored nas pravoslavnih hrišćana slave i inovjerni. Toliki je kult njegove ličnosti i toliko je poštovanje Svetog Nikole po cijelom svetu, po svoj vasenjeni – besjedio je on.

Podsjetio je da se mošti Svetog Nikole nalaze u Italiji, u gradu Bariju.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

- Sveti Nikola je bio arhijerej u Miri Likijskoj. Učestvovao je na Prvom vaseljenskom saboru koji se održao u Nikeji zajedno sa ostalim svetim ocima. On je zaštitnik moreplovaca, zaštitnik je takođe djece siročadi koji su napušteni i ostavljeni. Bog ga je slavno proslavio zbog njegovog vrlinskog života prepunog ljubavi i milosrđa koje je neprestano pokazivao - dodao je on. 

image
- FOTO: BORIS MUSIć

Prota Dalibor je akcentovao da je silan kult Svetog Nikole po svom svijetu, ukazavši na činjenicu da je to tako iz razloga što je Sveti Nikola živio i proslavio Hrista Boga svojim vrlinskim životom.

image
- FOTO: BORIS MUSIć

- Кult Svetog Nikole je silan po svom svijetu, ali treba da znamo da je silan zbog toga što je on slavio Hrista Gospoda i Gospod ga je po upokojenju proslavio. Dakle, ako nemamo Gospoda Hrista u našem srcu, onda će naš život i naše djelo ovdje biti uzaludno. I Sveti Nikola, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Petar Cetinjski silni su zbog toga što su životom vrlinski živjeli i što su bili u zajednici sa Bogom - zaključio je Milaković. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:26