/ - FOTO: V. ŠPANJEVIć
02/02/2023 u 12:04 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svetosavska akademija na Žabljaku: Svetitelj iz loze Nemanjića je naš putokaz i konstanta

Ovo naše večerašnje saborište vjekovima je istrajavalo na putu pravoslavlja i svetosavlja, poručeno je sa akademije

Svetosavska akademija održana je sinoć u prepunoj velikoj sali žabljačkog Centra za kulturu, a episkop budimljansko-nikšićki Metodije poručio je da su iz Drobnjaka i započete svetosavske svečanosti.

image
- FOTO: V. ŠPANJEVIć

- I to iz Duži, pa je opisan krug oko Durmitora, Berana, Rožaja, Andrijevice, Bijelog Polja, Nikšića i Plužina i evo smo opet došli ispod  Durmitora. To je beskrajni krug koji predstavlja i oslikava vječnost, nešto što beskonačno traje. To je i znak svetosti, krug i oreol oko Durmitora. a na vrhu Durmitora je i Savina voda i Savin kuk i Savin lakat i svemu tome ima i duboke simbolike. Ono što je najdragocjenije što je Sveti Sava učinio za svoj rod jeste što je na jedan divan način i trajan oprisutnio Boga u našem narodu  da bi smo se mi time obožili i postali narod božiji upisavši se nebeski narod - poručio je vladika Metodije.

image
- FOTO: V. ŠPANJEVIć

Izgovarajući Svetosavsku besjedu protojerej-starofor Gojko Perović je naglasio da je ugled i značaj Svetoga Save bio toliki da se u istorijskoj drami biblijskih razmjera jedan prolazni zemaljski vlastodržac Sinan paša pokušao obračunati sa likom i vjerom Svetog Save.

- U tom gnusnom zločinačkom djelu on je nesvjesno doveo Savinu slavu do najdublje tačke ljudskoga postojanja i pamćenja. Tim spaljivanjem je doveo pripadnike srpskoga naroda i sve Svetosavce pred pitanje šta smo mi  to, sjećajući se Svetoga Save kroz zavjet i tradiciju. Naravno, nije vatra Sinan paše nešto sveto, to je zločin. Sveti Sava nas je i kroz ovu vatru Sinan paše oplamenio, pa se vidi u ovoj tami svijeta i vijeka da i naš narod stoji zajedno rame uz rame sa drugim prosvećenim civilizovanim narodima - istakao je u svojoj besjedi otac Gojko.

Opštinski čelnici na Svetosavskom sabranju

Akademiji su prisustvovali i čelnici nove lokalne vlasti na čelu sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Radošem Žugićem i Ivanom Popovićem.

Pozdravljajući sabranje Radoš Žugić podsjetio je da se nakon jednogodišnjeg prekida usled epidemije, akademija vratila Žabljačanima ali, da svetitelj Sava nikad nije ni odlazio sa ovih prostora.

- Sveti Sava je uvijek bio prisutan među nama, u našim srcima i u našim durmitorskim porodicama kao krsna slava. Sveti Sava je naša konstanta i naš putokaz. Slavimo ga na onom mjestu gdje su se skidale crnogorske kape sa glava i crne korete  i marame pri pomenu  njegovog imena. Velika je čast i odgovornost obavljati funkciju prvog čovjeka  svog grada. Još ako se vaš grad nalazi u podnožju Savinog kuka i Savine vode, ako se u vašem gradu planira izgradnja hrama posvećenom upravo svetom Savi. Onda vaša funkcija, vaša odgovornost, vaš rad, trud i vaša djela, vaše namjere zauzimaju najviše mjesto na moralnoj i ljudskoj  ljestvici- kazao je novoizabrani predsjednik opštine Žabljak.

image

Žugić

- FOTO: V. ŠPANJEVIć

Prigodan program svetitelju Savi pripremili su učenici SMŠ „17. septembar i OŠ „Dušan Obradović“.

U programu je učestvovao i kulturni radnik sa Žabljaka Đuro Stevović koji je recitovao stihove „Ako možeš“ autora Nobelovca Radjarda Кiplinga.

Epski deseterac „Durmitorci svetom Savi“ autora epskog pjesnika Ivana Кrgovića, uz strune gusala otpjevao je narodni guslar Ranko Minić.

image
- FOTO: V. ŠPANJEVIć

Posebnu draž ovom kulturnom, a prije svega duhovnom događaju dali su mladi durmitorski pjesnici Milena, Strahinja Tijana i Tara koji su svojim iskrenim i toplim stihovima uljepšali sinoćnu Svetosavsku akademiju.

Ovi mladi pjesnici recitovali su svoje pobjedničke stihove sa konkursa pod nazivom  „Rađanje Hrama“ koji je povodom Svetosavskih svečanosti objavio književni klub Žabljak.

Voditelj programa bio je Rade Ostojić.

- I ovo naše večerašnje saborište Durmitor, Hercegovina, istorijski nazvano vojvodstvom Svetog Save, vjekovima je istrajavalo na putu pravoslavlja i svetosavlja. Tako i mi večeras nastavljamo tradiciju slaveći Boga, svetog Savu i naše slavne pretke, istovremeno ostavljajući zalog našim potomcima za buduće vrijeme - poručeno je sa Svetosavske akademije održane u gradiću podno Durmitora, a sve u čast i slavu svetitelja  Save.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:15