/ Фото: Фејсбук
21/02/2022 u 17:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У манастиру Ћириловац сахрањен игуман Јоил

Многе је отац Јоил утјешио, многе поучио, многе од заблуда избавио, многе са пута гријеха вратио на пут спасења

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је литургију у манастиру Ћириловац, а по завршетку исте и опијело архимандтиту Јоилу Булатовићу, који је јуче преминуо у 82. години. 

Преминуо игуман Манастира Ћириловац Јоил Булатовић

Митрополит је у бесједи истакао да је игуман Јо0ил оживио свој овоземаљски живот потрудивши се за славу имена Божијег, подигавши два манастира и Ловћенску капелу на Кључу.

- Сабрао је братију, монахе и монахиње, многе утјешио, многе поучио, многе од заблуда избавио, многе са пута гријеха вратио на пут спасења, и потрудивши се и Богу угодивши, провео је живот у молитви и припремивши се добро, одлази у наручје Божије- додао је он. 

Митрополит Јоаникије је нагласио да је отац Јоил био ријетка појава у овом нашем времену.

- Да као млад човјек презре све оно што је земаљско и, испунивши се Божије љубави и ревности, свега себе принесе на жртву Господу. Гледао је не само своју душу да спасе, него да помогне и многима. Повукао се од земаљске вреве овдје, у ову пустињу, у ове горе, да се у тишини моли Богу. Подигао ове светиње које су пропојале, а његова душа је заувијек пропојала молитвом име Божије”, рекао је Владика и додао да је његов подвиг био тако одлучан и јасан, да су сви у њему видјели човјека живе вјере. ”Многи су овдје долазили и нашли утјеху јер им је он показивао нешто што је скупље и драгоцјеније од цијелога свијета, указивао на пролазност живота и да многобрижност коју људи имају у свијету, нема неког нарочитог ни смисла ни циља. Тако је многе привео Господу - рекао је Владика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:09