Епископ Јован  / Фото: Оливер Бунић, РАС Србија
25/07/2021 u 19:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Тивту сјутра велико црквено сабрање, долази и Ћулибрк

"Твој благослов, Ђеде за нас је аманет, у миру почивај, испунићемо завјет", пише на билборду у Тивту који је постављен уочи најављеног догађаја

У Тивту је, уочи великог црквеног сабрања које ће се одржати сјутра када се празнује Сабор Светог Архангела Гаврила, постављен билборд са ликом преминулог митрополита Амфилохија, уз текст "Твој благослов, Ђеде за нас је аманет, у миру почивај, испунићемо завјет". 

image
Фото: Михољски збор
image
Фото: Михољски збор

Како је најављено, митрополит Јоаникије служиће сјутра литургију у манастиру Михољска Превлака, а сјутра ће се одржати и Сабор Братства православне омладине Црне Горе по 28. пут.

Поред митрополита Јоаникија, литургији ће присуствовати и епископ пакрачко- славонски Јован Ћулибрк, који ће бити говорник на духовној академији посвећеној лику и дјелу митрополита Амфилохија. 

image
Фото: Фејсбук
image
Фото: Фејсбук

Литургији и академији присуствоваће и епископ буеосајрески Кирило и епископ Методије. 

- Ово је прва година нашег традиционалног превлачког саборовања без присуства зачетника и главног покретача овог окупљања, блаженопочившег митрополита Амфилохија. Овај велики пастир Православне Цркве није само идејни творац нашег богословско-философског симпосиона, него и велики покретач обнове духовног живота у Црној Гори. Митрополита Амфилохија с правом сматрамо обновитељем активне дјелатности бројних и древних цркава и манастира у Цетињској митрополији; црквене просвете и мисије; просвећења омладине и њеног враћања исконском образовању, а онда, самим тим, сматрамо га и обновитељем оне древне и живе везе између Боготражитељства и молитве на једној и рационалног научног промишљања на другој страни. Тога је, међу бројним сличним дјелатностима, свједок и ова наша Превлачка духовна академија, и зато је ове године тематски и молитвено посвећујемо његовој личности- истичу организатори. 

image
Фото: Фејсбук
image
Фото: Фејсбук

Академија ће трајати три дана и моћи ће да се прати на званичном Јутјуб каналу манастира Михољска Превлака, а као говорници су, поред Ћулибрка, најављени ректор Цетињске богословије Гојко Перовић и књижевник Матија Бећковић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:06