Manastir Ostrog / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
12/05/2024 u 07:39 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Pod Ostrogom brojni vjernici čekaju da se poklone svecu

Slava manastira Svetog Vasilija Ostroškog okupila brojne vjernike

Tradicionalno i ove godine slava manastira Svetog Vasilija Ostroškog okupio je brojni vjerni narod iz različitih krajeva Crne Gore i cijelog regiona.

U minuloj noći ispred  manastira Ostrog zanoćio je do sada, kako se može videti, nezapamćen broj vjernika svih generacija, a u ranim jutarnjim satima pristižu i dalje  kako bi prisustvovali Svetoj arhijerijskoj liturgiji i pristupili moštima  Sv. Vasilija Ostroškog,  od prethodne godine zaštitnika i slave grada Nikšića. 

Sveta arhijerihska liturgija počinje u 8 časova, koju će služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvo i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC). 

Ove godine broj hodočasnika koji su krenuli ka svetinji iz mnogih gradova Crne Gore i šire je, koliko se može videti, mnogi veći u odnosu na prethodne godine. Neke od grupa brojale su preko stotinu hodočasnika koji su pješačili na stotine kilometara da bi došli do svetinje.

(VIDEO) Hodočasnici iz Podgorice krenuli ka Ostrogu

Od 18h časova tradicionalno održaće se svečana litija koja će krenuti kao i do sada od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću.

Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine. Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice. Ubrzo je postao episkop. Najprije je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine.

Vjeruje se da su njegove mošti čudotvorne, pa ljudi svih konfesija dolaze da im se poklone i mole za iscjeljenje najtežih bolesti.

Svetitelju u čast podignute su i brojne crkve zadužbine,a slavi se i kao krsna slava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 18:44