Православни Копти / - YOUTUBE
11/02/2022 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Погледајте како православни Копти у Египту славе Исуса Христа

Копти не припадају православној цркви којој припада Српска православна црква и све друге цркве источно-православне вјере, зато што су Копти специфична грана православља

Ових дана је на интернету прави хит пјесма египатских православних Копта којом величају сина божјег Исуса Христа. На снимку који објављујем могу се видјети на сторине копта озарених лица са пуно вјере у бога.

О Коптима, том древном народу се мало зна у нашим кајевима и углавном се све своди на то да се ради о народу православне вјере. Египат има око 110 милиона становника, а православних Копта има око 10 000 000. Дио наше јавности је за Копте први пут чуо када је генерални секретар УН, од 1992. до 1996, био египатски Копт Бутрос Бутрос Гали. Треба знати да Копти не припадају православној цркви којој припада Српска православна црква и све друге цркве источно-православне вјере, зато што су Копти специфична грана православља, припадници тзв. дохалкидонске цркве, као и вјерници Етиопске, Еритрејске, Јерменске, Сиријске и Индијске цркве, познате као оријентално - православне, односно монофизитске. Разлика између њиховог православља и источно - православног јесте у христолошком учењу: за њих је Христова природа само божанска, док је за друге православце Христова природа двојна, божанска и људска. Разлике нису непремостиве, али је у фокусу помирења хришћана првенствено било обнављање јединства православаца и римокатолика, док је уједињење православаца некако увијек падало у други план.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:46