14/10/2023 u 20:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Patrijarh Porfirije dočekan u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog

Svečanosti su, pored više stotina građana, prisustvovali i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije...

Doček patrijarha srpskog Porfirija organizovan je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Patrijarh Porfirije boravi u našoj zemlji povodom obilježavanja desetogodišnjice osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. 

Video: Srđan Boljević

Svečanosti su, pored više stotina građana, prisustvovali i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije...

U hramu su večeras, između ostalih bili ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Dragan Bojović, funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović... predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, kao i predsjednici SO Herceg Novi Ivan Otović, SO Kotor Maja Mršulja, SO Nikšić Nemanja Vuković...

image

Doček patrijarha Porfirija u Sabornom hramu

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Doček patrijarha Porfirija u Sabornom hramu

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u obraćanju patrijarhu i vjerujućem narodu kazao je da Porfirije svojim "sveštenim koracima donosi mir".

"Kao što ste donijeli mir Mitropoliji crnogorsko-primorskoj prije dvije godine kada ste radosno objavili da ste izvršili naše ustoličenje u Cetinjskom manastiru. Donijeli ste mir i pravdu Crnoj Gori kada ste sa njenom Vladom potpisali Temeljni ugovor. Taj čin su naše sveštenstvo i blagočestivi narod doživjeli kao zasluženu nagradu i priznanje za njihovu istrajnu borbu radi ostvarenja svojih vjerskih prava i sloboda, a ponajviše radi zaštite svetinja, crkava i manastira Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazao je mitropolit.

image

patrijarh Porfirije u hramu

- SRDJAN BOLJEVIC

On je naglasio da je patrijarh Porfirije došao da "kruniše punoću naše radosti u proslavi jubileja desetogodišnjice ovog novopodignutog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog koji je, od njegovog osvećenja, postao izvor radosti i duhovne snage za sve one koji njemu pristupaju".

"Vaša svetosti vi ćete svojom očinskom ljubavlju i Vašom svetom službom, patrijaraškom mudrošću, molitvama i blagoslovima staviti trajni pečat na prestojeće duhovne svečanosti koje smo organizovali povodom rečenog jubileja. Neizmjerno se radujemo Vašem dolasku i pjevamo blagodatnom susretu sa Vama", saopštio je vladika Joanikije.

Zahvalio se i Visokopreosvećenom Mitropolitu Krfa, Paksona i Diapondijskih ostrva g. Nektariju koji  je donio desnicu Svetoga Spiridona Trimitunskog Čudotvorca.

“Raduje se nebo i zemlja, raduje se Crna Gora, zemlja svetinja i svetaca čije mošti božanskim blagouhanjem, a narod pjesmom i molitvom, dočekuju desnicu Svetoga Spiridona. Vaše isokopreosveštenstvo, dragi vladiko Nektarije blagodarimo Vam na Vašem dolasku, na Vašoj bratskoj ljubavi i dobroti", kazao je mitropolit Joanikije.

Patrijarh Porfirije je kazao da je njegovo srce ispunjeno blagoslovom Božijim i neizmjernom radošću "jer možemo da zajedno uznosimo molitve Gospodu za mir u svijetu i dobro među svim ljudima i narodima".

image

patrijarh Porfirije u hramu

- SRDJAN BOLJEVIC

“Da se zajedno molimo za jedinstvo u Hristu našega naroda i za sve druge narode, prije svega za one narode sa kojima živimo zajedno i koje je Gospod uputio na nas, sa kojima dijelimo milu nam državu Crnu Goru. Ne zaboravljamo ni u jednom trenutku ni našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji su stalno, neprestano na krstu, neprestano raspeti, ali raspećem svojim svjedoče ono što su svjedočili i naši oci – svoj vjerski, narodni i nacionalni identitet. Molimo se da Gospod urazumi sve one od kojih zavise životi naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, da otopli srca onih od kojih to zavisi, da na Kosovu i Metohiji ne sprečavaju snabdijevanje lijekovima, hranom, namirnicama i osnovnim životnim potrebama“, kazao je, između ostalog Patrijarh Porfirije

image

Patrijarh Porfiirije

- FOTO: SRđA BOLJEVIć

Sjutra u devet časova liturgijom će načalstvovati patrijarh  Porfirije uz sasluženje više arhijereja SPC  kao i mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija.

image

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Patrijarh Porfirije

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Video: Srđan Boljević

Istog dana u 13 časova, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom. U 19 časova patrijarh Porfirije će posjetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, gdje je po predanju svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama.

Besjedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Patrijarha je ranije danas dočekao predsjednik Jakov Milatović koji je organizovao prijem u čast patrijarha.

(VIDEO/FOTO) Patrijarha Porfirija ugostio Milatović u vili “Gorica“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:50