/ - FOTO: VESNA LALIć/NOVA.RS
24/04/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Григорије: Људи су често умјесто Христа бирали аутократе и ратне злочинце

Одатле, као хришћани и хришћанке, треба да научимо да увек морамо да се поуздамо у Христа као спаситеља, казао је владика

Владика Григорије бесједио је данас о најрадоснијем хришћанском празнику Васкрсу, наводећи да је Исус Христ роповиједао вечни живот у слободи од сваке патње и смрти.

- Нажалост, погрешно је схваћен. Људи којима је желио да помогне су га ухапсили, вријеђали, распели и убили. Важан моменат у овом догађају представља избор који је Пилат дао окупљеној маси. Они су могли да бирају ко ће од затвореника живјети, а ко бити убијен. Одабрали су Вараву, уместо Исуса. Варава је био убица. Изабрали су, дакле, убицу уместо дародавца живота. Важно је, међутим, знати да је Варава био политички активиста, који је убијао, јер је био противник римске власти. У сваком случају, Варава је највјероватније од стране руље посматран као спаситељ, као месија. Ово доказују неки од раних рукописних сведочанстава Матејевог јеванђеља. Ова класична прича може служити као предложак за многе историјске догађаје. У многим ситуацијама су људске масе радије бирале аутократе, понекад чак и ратне злочинце, уместо Исуса, љубитеља мира. Одатле, као хришћани и хришћанке, треба да научимо да увијек морамо да се (по)уздамо у Христа као спаситеља. Иако постоји могућност да ћемо због тога морати да страдамо. Не смемо, међутим, заборавити да нећемо само страдати, већ и васкрснути са Христом. Kао хришћани можемо видети и шта се након тога догодило. Варава је наставио да живи, али је ли ослободио Јудеју? Није! Исус је страдао и умро за нас, и он нас је истински ослободио! Зашто се људи и даље ослањају на Вараве? Читава творевина пуна је радости, јер смрт није могла задржати Исуса у гробу. Није било могуће да Господар живота остане заробљен у смрти. Ова жива радост, која свој извор има у Христу, испуњава данас наша срца. Иако много људи страда због рата, насиља, болести и сиромаштва, искрено се надамо да ће сви они васкрснути у самоме Христу, у један нови, мирни, ненасилни, здрави и Божијом благодаћу испуњени живот. Истовремено позивамо све чланове наших православних заједница, као и све хришћане и све друге људе, да своја срца отворе за најузвишенији дар у нашим животима – љубав. На тај начин сви ћемо примити свјетлост васкрсења Христовог. Исус је ради нас и ради читаве твари побиједио смрт, која је тако изгубила своју снагу и страхоту. Стога желимо да се данас, на овај најрадоснији дан у години, сви заједно помолимо за светлост васкрсења, да би она одагнала сваку таму и зло- поручио је владика. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:54