Црквена заједница у Њемачкој / - Црквена заједница у Њемачкој
12/11/2021 u 20:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Григорије позвао вјернике да се вакцинишу

- Вакцинација не треба да заштити само нас, већ је она чин наше љубави према ближњима - поручили су из православне епископске конференције

Православна епископска конференција у Њемачкој, на челу са владиком Григоријем позвао је грађане да се вакцинишу и спријече ширење корона вируса.

 - Хришћанство се налази на путу ка прослави рођења нашега Господа и Спаситеља Исуса Христа. Божићни пост, који ускоро почиње, на ово ће нас подсјетити и духовно за то припремити. То је вријеме радосног ишчекивања које црквено доживљавамо веома интензивно, сјећањем на бројне светитеље и светитељке попут Свете Катарине, Светог Николаја Мирликијског, Свете Варваре или Светога Саве, у богослужењу и заједници. Сјећамо се оних мушкараца и жена који су свој живот жртвовали за Бога и ближње и тиме положили сведочанство своје делатне љубави - наводе у саопштењу,

Али, како су додали,  ових дана се људи не сусрећу само на богослужењима; читав друштвени живот, поготово овдје у Њемачкој, подстиче нас да будемо заједно у овом мрачном дјелу године.

 -  Са друге стране, свакодневно растући бројеви инфицираних корона вирусом спрјечавају нас у томе да уживамо у оној слободи за коју смо створени: да истински творимо заједницу (koinonia). Оно што смо доживјели претходне зиме не желимо да поново искусимо ове године. Због тога треба да се придржавамо свих мјера за спрјечавање ширења вируса и да се вакцинишемо. Вирус неће сам од себе нестати са овога свијета; не, морамо активно да дејствујемо против њега, свим средствима која нам стоје на располагању – а тренутно се чини да је вакцинација најбоље међу њима - поручили су они.

Потпуно свјесни своје одговорности пред Богом и вјерницима, који у њих имају повјерење, позивају их и усрдно молимо да се вакцинишу.

- Наш хитни позив не односи се свакако само на православне хришћанке и хришћане, већ на све људе, јер корона вирус не разликује народе и религијску припадност. Вакцинација не треба да заштити само нас, већ је она чин наше љубави према ближњима. А наша је обавеза да ову љубав према ближњима стално показујемо, вјерни заповјести нашега Господа, који ће поново изнова бити рођен: „Љуби ближњег свог као самога себе.“ - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:46