Vladika Jovan  / -FOTO: TODOVID, NIKOLA TODOROVIć, Jutjub
26/07/2022 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vladika Jovan Ćulibrk: Pravoslavci ne smiju da se raduju kad mobilisani u Ukrajini ginu

Najveći krst je na leđima Mitropolita Кijeva Onufrija koji je ostao vjeran Moskvi cijelog svog života, progonjen i mučen, slično kao ovdje što je crkva u Crnoj Gori progonjena bila godinama, kazao je vladika

Episkop pakračko-slavonski Jovan sasluživao je danas u Miholjskoj Prevlaci, kod Tivta povodom slave carske lavre Manastira Svetog arhangela Mihaila, a nakon liturgije pozvao je vjernike da se Bogu mole da rat u Ukrajini što prije prestane.

Vladika je da živimo u jednom vremenu u kom jedno ime i jedna tragedija lebdi nad svima, a to je Ukrajina.

- Često iz naše površnosti, ponekad i brzopletosti, kažemo: da hoće ovi da pobjede, da hoće oni da pobjede. Na taj način postajemo sve manji i manji Hrišćani. Tako se odričemo Hrista Boga svoga, jer je rečeno u Jevanđelju: Ljubite jedni druge, po tome će znati da ste učenici moji- naveo je on. 

Prema njegovim riječima, najveće breme i najveći krst u ovom vremenu je na leđima Mitropolita Кijeva Onufrija.

- On je ostao vjeran Moskvi cijelog svog života, toliko vjeran da je godine svog života proveo na krstu, progonjen i mučen, slično kao ovdje što je crkva u Crnoj Gori progonjena bila godinama- istakao je Vladika.

Diodao je da je Mitropolit Onufrije zatečen u ovom ratu.

- Molite se Bogu da rat što prije prestane. Njihovu muku niko ne zna, kao što niko nije znao našu muku od 1991. do 2000. godine. Upravo zato što smo mi prošli sličnu muku, ne mjerimo tuđu muku svojom, ne mjerimo tuđu muku nekim svojim aršinom, nego mjerimo ljubavlju- istakao je vladika. 

Posebno je naglasio da pravoslavni hrišćani ne smiju da se raduju kad neko mobilisan u ukrajinskoj vojsci pogine. 

- Tu hrišćanstva nema niti će ga biti. Treba da se molimo Bogu da to što prije prestane, da zagrli brat brata i da se okrenemo životu, da se okrenemo napretku, da čuvamo ono što jesmo. A jesmo prije svega pravoslavni hrišćani, oni koji polažu dušu svoju za brata svoga- zaključio je vladika. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:37