фото: Митрополија / - фото: Митрополија
01/11/2021 u 18:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владика Јован: Први пут ове године прослављамо Света три јерарха

- Та нова Света три јерарха прослављамо по први пут ове године. Нека би њихова слава била у вјекове у Царство небесно, у Царство Оца Сина и Светога Духа, Тројице једносушне и нераздељиве - казао је он.

Ово су велики дани за Митрополију црногорско-приморску, али и за Црну Гору, када се прослављају три савремена оца Цркве: прво наш Митрополит блаженог спомена Амфилохије, затим Свети Петар Цетињски и Петар Други Ловћенски Тајновидац, поручио је епископ пакрачко-славонски Јован.

Он је служио литургију у Цетињском манастиру, а говорећи о Његошу,  владика Јован је указао на то да нико до нашег времена није смио да прослави, да каже, да је он истински Божији човјек, истински тајновидац по угледу на највећег тајновидца Светог апостола Јована Богослова, “који  се ослонио на прси Господње, и упитао ко је тај који ће Ме издати, којем је јединоме Господ рекао ко ће Га издати”.

“ - И овај велики Тајновидац се наслонио на прси Господње преко прсију свог Светог стрица Петра, и као што је Христос дао благодат Св. Јовану Богослову, тако је и Свети Петар Цетињски дао благодат с прсију својих и свога христољубивога, христочежњивога срца, али христовидиивога срца, своме наследнику Петру II. И Петар Други је њега уобличио, као што сви знамо, а опет некад нећемо да кажемо, али знамо дубоко, да је игуман Стефан, његов савршени лик српскога монаха, уствари лик његовога стрица  - казао је владика пакрачко-славонски Јован, објаснивши да је Свети Петар био молитвеник изражен у том слијепцу, калуђеру свјетскога гласа, који је славио Божић у Вителејему, у Гору Атонску, у Кијеву, који је познао васколико православље.

Описујући колико је Свети Петар био човјек дубоке молитве, владика је навео чињеницу да се у Цетињском манастиру чува његово Добротољубље, књига учења молитве непрекидне, његова књига богопознања коју је прослииједио своме наследнику на трону, знајући да је овај млад, а да му је тешко бреме пало:

 - Тешко бреме кога је младог и сломило, али није сломило да није прво прославио Христа, благога тихога учитеља, којега је он препознао у своме стрицу Светоме Петру, чији је следбеник био у наше вријеме свети Божији човјек владика Амфилохије. И  ту Свету  тројицу, прослављамо по први пут. Та нова Света три јерарха прослављамо по први пут ове године. Нека би њихова слава била у вјекове у  Царство небесно, у Царство Оца Сина и Светога Духа, Тројице једносушне и нераздељиве - казао је он.

На крају свог обраћања владика Јован је новоме митрополиту, ономе који стоји на трону и Његошевом и Светога Петра и трону Амфилохијевом, пожелио да Бог да сила и благослов, истичући да он доноси прије свега благослов Јасеновачких мученика, који као и заклана јагњад у откривењу стоје око пријестола Господњега у њиховим хаљинама бијелим као снијег.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 05:14