Vladika Teodosije  / - FOTO: KOSOVO ONLINE, JUTJUB
08/08/2022 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vladika Teodosije srpskim porodicama: Ne prodajite svoje djedovine na Kosovu i Metohiji

To nema cijenu, zato kao i uvijek poručujem da otrpimo malo, a onda sa nadom u Boga on će učiniti da i za nas bude dobro, kazao je vladika

Povodom godišnjice najvećeg i najuspješnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon protjerivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu „Đedov sabor“ posvećen mitropolitu Amfilohiju.

Vladika raško-prizrenski Teodosije podsjetio je da je prilikom povratka Srba, mitropolit Amfilohije u Osojanu služio liturgiju na praznik svetih Makaveja, i to na pragu spaljene i porušene škole.

- Mi Srbi živimo zahvaljujući zavjetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom. Sveti Sava, sveti knez Lazar a rekao bih u novije vrijeme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovdje u svojoj djedovini i očevini-  poručio je vladika na saboru u Osojanu.

Kazao je da su mitropolitove molitve držale povratnike sve ovo vrijeme i da se može reći da je Osojane primjer održivog i uspješnog opstanka, ne samo za Osojane već i za cijelo Kosovo i Metohiju, prenosi RTS.

- Zauzeo se za međusobnu ljubav da bi mogli, i mi u našem vremenu istrajati na božijem putu, ostati svoji na svome, sačuvati zemlju predaka naših, ne da činimo ono što neki čine, za kesu srebrnika, za pregršt novaca da prodaju ono što se ne prodaje. Ne može se prodati odjedovina svoja i ono što je naslijeđeno. Nema to cijenu, zato kao i uvijek poručujem da otrpimo malo, a onda sa nadom u Boga on će učiniti da i za nas bude dobro- poručio je vladika Teodosije.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 djece svih uzrasta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:07