Mitropolit Joanikije / Foto: MITROPOLIJA
17/08/2022 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žabljačani grade velelepni hram, 1.200 kvadrata zemlje prevedeno na crkvenu opštinu

Pored svih podjela svjedočili smo jednom čudu Božjem koji se desio u ovom gradu, kazao je žabljački paroh Milivoje Jovović

Odbornici Skupštine opštine Žabljak jednoglasno su donijeli odluku da se Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i Crkvenoj opštini Žabljak, bez naknade ustupi 600 kvadratnih metara placa za izgradnju sabornog hrama.

Žabljački paroh otac Milivoje Jovović kaže da su Žabljačani i pored raznih podjela, svjedočili jednom "čudu Božijem“ koje se desilo u ovom gradu.

Žabljačani su dokupili još 600 kvadratnih metara, tako da su 1200 kvadrata zemlje preveli na CO Žabljak, odnosno Eparhiju budimljansko-nikšićku.

- Plac na kojem će biti sagrađen saborni hram nalazi se u centru Žabljaka, na mjestu gdje se sada nalazi parkić i dječije igralište- kazao je otac Milivoje za Radio Svetigora. 

Žabljački paroh je dodao da je istorijski momenat za ovaj grad i Crkvu što će na mjestu buduće izgradnje žabljačkog sabornog hrama ispod Savinog kuka, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, krst blagosloviti Mitropolit Joanikije.

- On se kao nekadašnji episkop budimljansko-nikšićki od početka trudio da dođe do izgradnje sabornog hrama na Žabljaku, uz Mitropolita Amfilohija, dok će se ovom značajnom događaju molitveno pridružiti Vladika budimljansko-nikšićki Metodije, koji će toga dana služiti u Podvrhu kod Bijelog Polja- kazao je otac Milivoje. 

Podsjetimo, kako je i ranije najavljeno, na Žabljaku će se sjutra održati Preobraženjski sabor.

Sabor će početi u navečerje praznika Preobraženja Gospodnjeg svečanom večernjom službom, koja će početi u 18 sati. 

Centralni događaj Sabora je Sveta tajna Evharistije koju će, na sam praznik Preobraženja, u petak 19. avgusta, u žabljačkoj crkvi posvećenoj ovom prazniku, služiti Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon liturgije, koja će početi u 9 sati ulicama Žabljaka će proći litija.

- Posebna je radost što će ove godine u litiji biti nošen krst koji će na mjestu izgradnje žabljačkog sabornog hrama osveštati Mitropolit Joanikije, koji će po povratku litije u preobraženjsku crkvu osveštati slavski kolač, povodom slave hrama i grada, kao i grožđe koje će biti podijeljeno vjernicima na blagoslov- poručili su organizatori. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 20:23