Пожар на Светој Гори / - ILUSTRACIJA SHUTTERSTOCKGORODENKOFF
30/01/2022 u 23:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запалио се скит Светог Василија на Светој Гори, пожар брзо локализован

Брзом реакцијом ватрогасаца и хиландарских монаха, са три возила, пожар је локализован. Нико није страдао и објекат није претрпио већу материјалну штету

На Светој Гори се запалио скит Светог Василија.

Према ријечима директора задужбине Манастира Хиландар Миливоја Ранђића, горела је келија једног монаха, који је тамо боравио.

Брзом реакцијом ватрогасаца и хиландарских монаха, са три возила, пожар је локализован. Нико није страдао и објекат није претрпио већу материјалну штету.

Пожаром нису угрожени црква из 14. вијека и остаци палате и куле краља Милутина.

Ријеч је о утврђењу Хрусија на обали мора, три километра удаљеном од Манастира Хиландар, које је у дугорочном плану да буде обновљено.

Хрусија је мало, засебно утврђење на обали мора са високом кулом, на чијем је врху, док није срушена, била капела посвећена Светом Спасу.

Изграђено је након што је хиландарски игуман Киријак замолио краља Милутина да, због велике опасности од гусара, обезбиједи манастир са мора.

У дворишту утврђења је Милутинов син, краљ Стефан Дечански у трећој деценији 14. века саградио храм с троделним олтарским простором, једном куполом и припратом.

Посветио га је Светом Василију, због чега се од тог времена Хрусија назива и Свети Василије. С обзиром на то да су уз храм и кулу изграђене и келије у које су се настанили монаси, кула је данас скит Манастира Хиландар.

Скитови представљају скуп келија, које се формирају у оквиру једног манастира, и у којем живе мања монашка братства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:37