фото: Светигора / - фото: Светигора
01/06/2022 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополија: Санкционисати Коњевићево опањкавање вјерских заједница

Остаје нејасно, коме и какву корист могу донијети овакве манипулације и бламирања црногорског министра одбране када говори о “обавјештајној страни једне вјерске заједнице, наводе из Светигоре

МЦП је реаговала поводом изјаве министра Рашка Коњевића који је на састанку са специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан сер Стјуартом Пичом, указао на то да "Црна Гора годинама трпи утицај треће стране, те да је у блиској прошлости било тешко објаснити међународним партнерима дистинкцију између обавјештајне и религиозне стране једне вјерске заједнице, као продужене руке малигног политичког утицаја трећих страна". 

Саопштење  предсједника Црквене општине топаљско-херцегновске и члана Правног савјета МЦП, адвоката Зорана Лазаревића преносимо интегрално:

Лагање уз опањкавање вјерских заједница у Црној Гори пред међународним дипломатама, и ничим аргументовано измишљање њиховог антидржавног дјеловања, зарад дезинформисања домаће и стране јавности, недјело је министра одбране Рашка Kоњевића, које захтјева неки вид санкције и регулисања оваквог понашања високог представника државне власти.

На страну његова неукусна потреба за додворавањем пред иностраним адресама, која је испод сваког нивоа дипломатског достојанства. На страну и чињеница да нам је свима позната антицрквена, антисрпска и мрзитељска политика партије из које овај министар долази. Остаје нејасно, коме и какву корист могу донијети овакве манипулације и бламирања црногорског министра одбране када говори о “обавјештајној страни једне вјерске заједнице” и “политичком утицају” некакве “треће стране” који наводно долази преко те вјерске заједнице?

Питамо се, има ли господин министар трунку људске части и политичке културе па да свима, јавно, представи било шта што би личило на доказ његових опасних, манипулативних исказа? А ако нема, шта га онда мотивише да овако ружно прича о вјерским заједницама у Црној Гори, ма коју да је имао на уму?

Наравно ово су питања постављена на нивоу принципа, усмјерена на тражење здраворазумског и општеобавезујућег одговора. Озбиљан министар, у озбиљној земљи би морао на њих да одговори. Њега, међутим, подсјећамо како и птице на грани знају да је овдје износио лажи на рачун Српске православне Цркве.

Било би неопходно да Црква и јавност сазнају ради ли се овдје о агенди Владе у односу на нашу Цркву. Уколико то није став Владе, у шта желимо да вјерујемо, сматрамо да би било природно да се Влада јасно и недвосмислено дистанцира од оваквих изјава које је министар Коњевић дао наступајући као Владин званичник. Уосталом, да их је изговорио у лично име или испред своје партије, не бисмо се тиме ни бавили.

Питање које се за премијера Абазовића поставља само од себе: шта ради овај човјек у, номинално, проевропској и демократској Влади? На који начин овај министар, као и онај други, бивши предсједник исте партије, ширењем лажи о Цркви доприносе прокламованим циљевима Владе из експозеа актуелног премијера о помирењу, уклањању вјештачки ствараних тензија и поштовању свих вјерских заједница?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:58