/ - MIćKO VUJISIć
24/05/2024 u 15:20 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Eko karneval u Njegoševom parku: Sadimo cvijeće da planeta blista od sreće

Cilj karnevala je podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine, kao i edukacija djece o reciklaži i odgovornom ponašanju prema prirodi, kaže Nataša Kalezić

U Njegoševom parku organizovan je Eko karneval koji je okupio veliki broj djece iz više eko vrtića. Mališani su učestvovali u akciji "Pet boca za pet boja", a bila je organizovana i izložba radova, maskenbal, radionice... Sa festivala najmlađi su poručili "Sadimo drveće i cvijeće i naša planeta blistaće od sreće".

Kako je kazala Nataša Kalezić, predsjendica Asocijacije eko vrtića u Crnoj Gori cilj karnevala je podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine, kao i edukacija djece o reciklaži i odgovornom ponašanju prema prirodi.

– Skupili smo dosta plastičnih boca što nas raduje. U zamjenu za pet plastičnih boca kući ste mogli ponijeti rasad cvijeća. Eko karneval je namijenjen djeci sa kojeg poručujemo da mi jako mali možemo uraditi za planetu, gdje sortirati smeće, kako reciklirati, kompostirati, posaditi... Sve to zvuči jednostavno, a to je velika stvar, jer se tako uči empatiji, a sadeći u svojim vrtićima ukučuju sva svoja čula, sve ono što je bitno za rast i razvoj - rekla je Kalezić.

Ona je istakla da su djeca pokazala dosta znanja o reciklaži, jer o tome uče u vrtiću.

– Kod nas imamo spravicu gdje djeca sa roditeljima donose plastične boce i limenke, presuju i odlažu u posebnim kantama. Ubrzo ćemo odvajati i papir. Imamo saradnju sa NVO sektorom i zaista je važno da se svi zajedno skupimo, osvijestimo, da vidimo šta možemo zajedno uraditi - kaže Kalezić.

Manifestaciju je organizovala Asocijacija eko vrtića Crne Gore pod pokroviteljstvom Eko fonda. – Tu su svi drugi prijatelji. Njihov doprinos i podrška nam mnogo znači. Preduzeće Zelenilo je donijelo rasade, Deponija je tu da recikliramo zajedno, Čistoća je odnijela sakupljene boce, 3 D sobe su za djecu obezbijedili zelene pehare - kazala je Kalezić.

Mala Vasilisa Jovanović kaže da je uživala na Eko karnevalu.

– Malo smo plesali i bilo mi je baš lijepo. Dobila sam strip, čaj, naljepnicu i biljku. Dobili smo i nagradu, valjda jer smo plesali. Ne znam ni ja, samo znam da smo dobili nagradu i da sam zadovoljna što sam ovdje bila - ističe Vasilisa.

Njena drugarica Ana Miladinović kaže da je lokvanj koji je nosila napravila njena mama.

– Dobila sam i čaj. Inače, čaj pijem kada sam prehlađena jer je zdrav. Ne trebamo da bacamo smeće po travi, ne trebamo nigdje smeće da bacamo i tako ćemo čuvati planetu Zemlju - kaže Miladinović.

Sava Jovićević donio je pet boca i dobio biljku. On je istakao da će u vrtiću naučiti šta je to reciklaža. Julija Radunović kaže da su poslali eko poruke.

– Treba da čuvamo planetu i da je volimo. Ne bacamo smeće i da ne prosipamo sokove, i da ne bacamo papire i staklo - kaže Julija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 22:23