Драган Краповић / -Дан
14/04/2022 u 06:55 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Краповић: Абазовић неће демонтирати ДПС, а неће бити ни реформи

Предсједник државе је из њему знаних разлога, јер није било никаквих законских сметњи, одлучио да те процесе расцјепка за најмање три термина у јуну и јулу мјесецу и то је погубно у овом тренутку, када немамо ни владу, ни изглед како ће та влада функционисати, наводи Краповић

Ми тренутно немамо званичну потврду о формирању мањинске владе, већ се за сада само спекулише да је посао приведен крају и да ће у тој влади бити ГП УРА, СДП, СНП и мањине. Та влада, уколико буде формирана, биће нови експеримент од стране истог предлагача који је предложио и претходну владу, биће јако слаба. Не само да неће демонтирати ДПС, јер то није могуће да се деси, већ неће моћи да спроведе ниједан од реформских процеса које су навели као циљеве, то јесте деблокаду правосуђа, интеграционог пута... Не видим шта је проблем да изађу са саставом ако већ постоји сагласност 49 посланика који су спремни да подрже ову владу, казао је у разговору за "Дан" посланик Демократске Црне Горе Драган Краповић.

Према његовом мишљењу, влада, ако се формира, неће бити стабилна и неће ништа добро донијети црногорском друштву.

– Донијеће нове нестабилности, продубљивање већ постојећих подјела, а и вјерујем да ће доживјети сличну судбину као претходна. Можда ће је управо они који су је предложили прогласити неуспјешном и оборити је за пола године или годину – навео је наш саговорник.

Одзив на протестима добар

Функционери Демократске Црне Горе заједно са грађанима већ мјесецима организују протесте у више црногорских градова због прекрајања изборне воље.

Краповић наводи да је одзив на протестима јако добар.

– Амбијент је грађански и европски, гдје се неће причати о подјелама, већ је једнодушно опирање прекрајању изборне воље. Драго нам је што су грађани то препознали. Грађани свих вјера и нација се одазивају протестима – казао је Краповић.

 

Прокоментарисао је експертску владу на чијем челу је Здравко Кривокапић, истичући да Влада није била у вези са већином у парламенту и тешко да је могла да функционише.

– Моје кључне замјерке су биле то што нема представника мањинских партија, као и лош однос већине и Владе и недостатак министарства туризма. Ипак, никога од колега нисмо уцијенили за тих годину дана нити им поставили било какав ултиматум. Када након тридесетогодишњег владања једне партије и једноумља дође десет политичких субјеката и имате експертску владу, то може да изгледа хаотично. Опозиција је покушала да то искористи и на крају је успјела да пољуља најслабији сегмент владајуће коалиције, ГП УРА, и некако их преведе на своју страну и сада ће они заједно да покушају да формирају власт. Та влада ће бити противуставна и нешто што не одражава вољу грађана Црне Горе од 30. августа. Ја сматрам да треба да се пође на изборе и да грађани свима одреде мјеру – истиче Краповић.

Нису испоручени очекивани резултати

Посланик је прокоментарисао и најновији извјештај Стејт департмента, гдје је наведено да су правосуђе, слобода изражавања, корупција и некажњивост и даље главни проблеми.

– У њему пише да влада није успјела да одговори на ове изазове. Знате да је господин Абазовић координатор безбједносног сектора. Ми смо цијело вријеме тврдили да није довољно урађено на демонтажи бившег режима. Велики број кадрова у Управи полиције и у безбједносном сектору су на мјестима на којима могу да опструирају и нанесу штету. Неке ствари јесу побољшане, али свакако нису испоручени очекивани резултати – рекао је Краповић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је за пети јун пријевремене изборе за Будву и Тиват, као и редовне за Жабљак и Плужине, док ће избори у Бијелом Пољу и Шавнику бити одржани 12. јуна. Краповић наводи да је требало објединити изборе, што је и годинама препорука европских институција.

– Предсједник државе је из њему знаних разлога, јер није било никаквих законских сметњи, одлучио да те процесе расцјепка за најмање три термина у јуну и јулу мјесецу и то је погубно у овом тренутку, када немамо ни владу, ни изглед како ће та влада функционисати. Додатно ће држати грађане и комплетну јавност у стању политичке тензије, што мислим да је потпуно непотребно – казао је Краповић.

Објашњава да су у Будви расписани пријевремени избори јер нису били задовољни тиме како функционер Демократског фронта Марко Царевић води ту општину.

– Ми нисмо били задовољни, али након свега што се дешавало 2020. године сматрали смо да немамо право да условљавамо или заустављамо формирање власти у Будви. Ми нисмо имали потписан коалициони споразум, а господин Царевић је показао да не може квалитетно да управља општином, посегнуо је за смјеном великог броја функционера Демократа, а један дио функционера из своје коалиције искључио из власти. Ми смо посегнули за једином мјером коју смо имали, а то је бојкот парламента – истиче он.

На питање за кандидате из Демократске Црне Горе за предсједнике општина, тврди да то још увијек није договорено.

– Вјерујем да ћемо крајем овог мјесеца или почетком следећег имати информације о кандидатима, о програмима и начинима на којима ће бити вођена кампања. Очекујем да ћемо остварити значајне резултате. Нисмо се још увијек договарали о коалиционом капацитету. Ми ћемо имати свакако своје кандидате у свим општинама, па и у Подгорици, барем се сада у том правцу расправља – закључује Краповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:40