Jakov Milatović / foto: Mićko Vujisić
06/12/2023 u 11:43 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milatović o PISA testiranju: Crveni alarm za Crnu Goru, da se uključe Vlada i ministarstvo

Pokretanje našeg školstva naprijed znači dodatnu brigu o prostornim kapacitetima, dodatnu brigu o nastavnom kadru i naravno, prije svega, dodatnu brigu o našim učenicima i školama, kazao je predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je rezultat Crne Gore na PISA testiranju crveni alarm za Vadu i Ministarstvo prosvjete.

Na nedavnom takmičenju Crna Gora je završila na posljednjem mjestu.

Da li nedostatak prostornih kapaciteta može biti jedan od uzroka što nam djeca nisu dobra na testiranju, odnosno lošeg rezultata koje postižu, Milatović je kazao da je vidio da se skoro ništa nije negdje nabolje promijenilo u kontekstu rezultata koje naša djeca postižu na PISA testiranju.

- To je zaista jedan crveni alarm za cijelu Crnu Goru. Ja mislim da je to, prije svega, rezultat jedne nebrige koja je postojala u školstvu u Crnoj Gori. Imam velika očekivanja od ove vlade, od trenutne ministarka Anđele Jakšić Stojanović, da se uhvati u koštac sa svim ovim nagomilanim problemima zato što Crna Gora može da krene naprijed samo ukoliko naše školstvo krene naprijed. A pokretanje našeg školstva naprijed znači dodatnu brigu o prostornim kapacitetima, dodatnu brigu o nastavnom kadru i naravno, prije svega, dodatnu brigu o našim učenicima i školama - kazao je predsjednik.

Ističe da je potrebna reforma školstva, ne ona reforma, reforme radi.

- Potrebna nam je reforma rezultata i napretka radi koju moraju sprovesti stručni ljudi. Ona u potpunosti mora da bude depolitizovana i u cilju napređenja školstva i napređenja društvenog razvoja u Crnoj Gori. Jer kičma društvenog razvoja su upravo naše škole, koje su u prethodnom periodu bile u jednom stanju velike nebrige - kazao je Milatović koji je prisustvovao proslavi Dana OŠ "Oktoih".

Podgorička Osnovna škola "Oktoih" danas slavi svoj dan suočavajući se sa prostornim kapacitetima sa kojima se godinama bore. Predsjednik Crne Gore u ovoj školi završio prva tri razreda školovanja.

- Želim da čestitam dan škole OŠ "Oktoih". Kao što znate, ova škola je jedna od najvećih osnovnih škola u Crnoj Gori, ako ne i najveća. Otvorena je davne 1991. godine za broj učenika koji ne bi trebalo da prelazi hiljadu. Danas, po mojim saznanjima, škola ima skoro 2.000 učenika. Ona nema adekvatne prostorne kapacitete za toliki broj učenika - kazao je Milatović za portal Dan.

On je kazao da je o problemu prostornog kapaciteta danas razgovarao sa direktorom škole.

- Dogovorili smo se da zajedničkim snagama uputimo jedan dopis Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore i da se ovo veliko pitanje, i za grad Podgoricu, i za naselje Zagorič, i naravno školu "Oktoih" što prije riješi izgradnjom jednog paviljona koji bi na taj način predstavljao dodatne kapacitete koje su potrebne u ovoj školi - kazao  je predsjednik.

Smatra da u narednom periodu Vlada i resorno ministarstvo moraju da čuju potrebe, prije svega, osnovnih škola i da te potrebe što brže riješe, prije svega u korist učenika, u korist njihovih roditelja i u korist cjelokupne zajednice.

- Moje prisustvo danas ovdje na proslavi Dana škole ide u tom pravcu. Ja sam ovdje i počeo svoje školovanje, ovdje sam završio tri razreda osnovne škole i negdje i na taj način želio sam da svojim prisustvom uveličam današnju proslavu koju su priredili učenici ove škole - kazao je Milatović.

On je pozvao kompletnu društvenu zajednicu, političare u Crnoj Gori, da malo više pričamo o školama, o prosvjeti i o potrebama naše prosvjete i školstva, da prestanemo da pričamo o nekim dnevnopolitičkim temama koje su nevažne u odnosu na ove velike probleme sa kojima se naše školstvo suočava.

- Sa pozicije predsjednika Crne Gore daću svoj doprinos, ali, naravno, jedan čovjek ne može sve te nagomilane probleme da riješi. Potrebno je zajedništvo u rješavanju tih problema i konačno i u tom smislu je potrebno i rješavanje ovih lažnih diploma koje su rupa u temelju znanja u Crnoj Gori, zato što su one kao takve do sada negdje davale, odnosno, oduzimale znanje onima koji ga imaju. I to je isto jedna stvar sa kojom se Ministarstvo prosvjete i kompletna vlada apsolutno moraju uhvatiti u koštac, ali ne na način da se o tome samo priča, nego zaista da se urade onako vidljive stvari kada je i taj problem u pitanju - istakao je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. februar 2024 22:21