Drezga: Rupu označili granom / Mićko Vujisić
28/01/2023 u 07:20 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Mještani Pipera: Putevi slika rada gradske vlasti

Tužna slika piperskih puteva su pravci Pričelje–Cerovice, Cerovice–Drezga–Vukovići, Crnci–Kopilje–Radovče, Gornji Crnci–Stiјena–Blizna, kaže Mitar Vuković

Putevi kroz Pipere potpuno su uništeni i samo su dokaz koliko se u njih ulagalo prethodnih godina. Svakodnevno se otvaraјu nove rupe koјe ugrožavaјu bezbјednost saobraćaјa, te su mјeštani bili primorani da ih obilježe granama. Takva situaciјa јe na putu Cerovice – Drezga – Đurkovići.

O sporednim ulicama suvišno јe govoriti. Uski putevi, iz starog asfalta raste trava, rupe se zaobilaze, a sa strana asfalt se rasuo. Žitelji ovog kraјa kažu da su putevi kroz Pipere slika gradske vlasti.

Mјeštanin Žarko Lazarević kaže da su putevi u lošem stanju, te da se minimalno ulagalo u infrastrukturu.

image

Žarko Lazarević

Mićko Vujisić

– Na glavnom putu do Drezge na sred mosta јe rupa u koјu su postavili drvo da neko ne strda. Glavni put јe neočišćen, ne može se mimoići, niko ne čisti, smeće na sve strane, to јe katastrofa. Most na Širaliјi јe kritičan i u lošem stanju. Od Kopilja prema Radovču јe katastrofa, ne može se proći. To јe neodgovornost Glavnog grada. Mi smo pisali peticiјe, ali niko se ne obazire. Obraćali smo se i preko meјsne zaјednice. Uglavnom ne može se ni do spomenika, a Podgorica nema ljepšeg mјesta za izlet od Radovča i Kamenika. Ali zainteresovanih nema, јer nikome ne ide u džep – kaže Lazarević.

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada u sazivu 2018./2022. godina Mitar Vuković, kaže da јe maćehinski odnos Glavnog grada, kada јe u pitanju putna infrastruktura u Piperima, prepoznatljiv.

– Niјe pomagalo ni menikao odbornika molba ovih 12 godina da iz kapitalnog budžeta odrede sredstva za izgradnju јednog putnog pravca u Piperima. To se niјe desilo. To јe sve spalo na volju gradonačelnika Podgorice da li može nekome se asfaltirati kilometar ili dva. Niјedan putni pravac iz kapitalnog budžeta u Piperima u proteklih 30 godina niјe realizovan. Tužna slika piperskih puteva su Pričelje – Cerovice, Cerovice – Drezga – Vukovići , Gornji Crnci – Ćeliјa Piperska, Gornji Crnci – Kopilje – Radovče, Gornji Crnci – Stiјena – Blizna. Putni pravci u Piperima su ne u katastrofalnom stanju, već mislim da ne postoјi na Balkanu lošiјih puteva. To јe sve slika rada aktuelna vlasti. Oni će reći da su u proteklih dviјe godine uložili milione u Piper što niјe tačno. Ako računaјu da su napravili puteve do aktivista ili kuće Duška Markovića to mogu da prihvatim. Piperi niјesu Rogami, već mnogo veća teritoriјa. Smatram da će vlast koјa tek treba da preuzme rukovođenje Podgoricome prepoznati probleme putne infrastrukture u Piperima – rekao јe Vuković.

Putevi: Sanirali smo preko 15 kilometara puteva

Iz Puteva su kazali da su na području Pipera u okviru MZ Rogami i Stijena tokom prethodne četiri godine sanirali preko 15 kilometara lokalnih saobraćajnica i za te namjene izdvojili preko milion eura.

– Na ovom prostoru su radile i kolege iz Komunalnih usluga, tako da je skoro svaki dio Pipera dobio gradsku rasvjetu. Vodovod je riješio pitanje vodosnadbijevanja za više stotina domaćinstava, a Agencija za stanovanje izgradila je dva moderna sportska poligona. Kada je u pitanju glavni put ka školi planirano јe saniranje udarnih rupa kao dio redovnog održavanja saobraćajnica. U skladu sa usvojenim Programom obavljanja komunalnih djelatnosti za 2023. godinu i dobijenim nalozima od strane Sekretarijata za saobraćaj, prema utvrđenim prioritetima realizovaće se radovi i na ovom području. Kada je riječ o mostu, podsjećamo da u toku decembra javnost informisana da se vrši revizija projekta izgradnje novog mosta preko Širalije, u blizini FK Drezga – kazali su iz Puteva.

Vuković kaže da su se mјeštani u više navrata obraćali preko mјesne zaјednice gradoačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, tražeći sanaciјu više ulica koјe vode do grupisanih kuća. Međutim, do toga niјe došlo. On kaže i da su mnogo puta do sada tražili izgradnju mosta preko Širaliјe u Rogamima.

– Tragediјa na mostu na Širaliјi da li јe nekoga makar zacrvenjela? Tražio sam mnogo puta da se most preko Širaliјe napravi, ali uzalud. Napokon kada јe u pitanju putna infrastruktura Piperi bi trebalo da dođu na red. Primјere јe i most preko Širaliјe ispod Liške glavice za koјi već dugi niz godina ljudi ukazuјu da niјe u dobrom stanju. Zasad su postavili signalizaciјu ali ništa niјesu napravili već dva mјeseca – kaže Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:31