09/02/2024 u 10:38 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Delplas uoči svjetske premijere svoje simfonije u MCCG: Privilegiјa јe čuti prvo izvođenje svog dјela

Crnogorska publika večeras će imati priliku da prva u svijetu čuti Simfoniju broj 1 francuskog kompozitora Stefana Delplasa

Jedan od najuticajnijih savremenih francuskih kompozitora Stefan Delplas učiniće večeras Crnu Goru svjetskim muzičkim centrom, јer će njegovu Simfoniju broj 1, u Muzičkom centru izvesti Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom Marka Korovića.

Pisanje tonske muzike za njega je očigledan izbor od kojeg nikada nije odstupio. Njegova muzika vuče korjene posebno iz dјela Baha, Bramsa, Ravela, Faurea, Prokofjeva...

Zaveden ljepotom Crne Gore

Delplas јe rođen je u Bordou 1953. godine, vrlo rano je počeo da svira klavir. Potom se posvetio komponovanju, radio je na Konzervatoriju "National Superieur de Musikue de Paris", istovremeno studirajući orgulje.

Piše orkestarsku, kamernu, horsku muziku, a veći dio svojih kompozicija napisao je za klavir, od kojih neke izvodi i sam. Delplasova muzika se izvodi uglavnom u Francuskoj, ali i šire u Evropi, Kini i SAD-u...

Akademija liјepih umјetnosti mu je 2001. dodiјelila nagradu "Florent Šmit." Profesor je kompozicije na nekoliko konzervatorijuma.

Kada јe riјeč o utiscima o našoj zemlji, s obzirom da je u Crnoj Gori prvi put, kompozitor otkriva da јe "već iz aviona bio očaran ljepotom šuma, čempresa, planina i brda".

- Zaveden sam - slikovito je dočarao utiske Stefan Delplas.

Sa dirigentom Markom Korovićem vezuje ga desetogodišnje prijateljstvo, pa je to i razlog zašto je prihvatio poziv da njegova Simfonija broj 1 baš u Crnoj Gori "ugledati svjetlo dana".

- Kada mi јe ponuđeno da moja simfonija prvi put bude izvedena u Crnoј Gori pomislio sam: "Aha, radim u centru svijeta sa svojim omiljenim i najdražim dirigentom". To se ne odbija - kazao je Delplas u razgovoru za "Dan".

"Kao jedan od najistaknutijih kompozitora savremene muzike u Francuskoj, Delplas je prokomentarisao da јe savremena muzika, koja postoji više od jednog vijeka, širok pojam u koji su autori uveli svoja, veoma raznorodna, sredstva komponovanja

On nam je otkrio i kako se osjeća kompozitor koji gleda i sluša kako muzičari uvježbavaјu njegovu kompoziciju. To je privilegija koju nemaju mnogi kompozitori. Delplas kaže da јe to poseban, osjećaj koji pruža autoru posebnu dimenziju svog djela.

- To jeste, zaista nešto neopisivo, i jeste privilegija. Veliki umjetnici srednjeg vijeka, klasike, kao i drugih epoha, nisu imali priliku da vide muzičare koji napriјe čitaju njihove note, pa ih probaju. To je velika privilegija i velika čast - kazao je Delplas.

Kao jedan od najistaknutijih kompozitora savremene muzike u Francuskoj, Delplas je prokomentarisao da јe savremena muzika, koja postoji više od jednog vijeka, širok pojam u koji su autori uveli svoja, veoma raznorodna, sredstva komponovanja. To je savremenu komponovanu muziku učinilo veoma raznovrsnom i različito shvaćenom.      

- Više od jednog vijeka postoji ta savremena muzika. Počelo je sa novim sredstvima koja se uvode u momente komponovanja. Za mene je muzika ljepota, a stvar je u detaljima kako se ona predstavlja. Ta harmonija, ti detalji, u stvari su nosioci kompletnog dijela, kako će ono da se izvede, kome će da se izvede. Jasno je da svaka epoha nosi sobom nešto novo. Ja se ne mogu odreći prošlosti, ne mogu da ne uzmem nešto što je sjajno, da se ne baziram na tome, ali taj moj detalj i stil koji je naglašen, sigurno je prepoznatljiv. Svi ti kompozitori, i stari i savremenici, svi oni imaju neki svoj stil, svoj pečat po čemu se njihove kompozicije prepoznu u sadašnjosti, kao i u budućnsti - objašnjava Delplas.

Korović: Crna Gora večeras muzički centar sviјeta

- Delplas i јa se poznajemo dugo i umjetnički, i lično. Sarađivali smo na više njegovih djela i želio sam da se ova svjetska premijera izvede ovdje kako bi Crna Gora večeras bila svjetski važna - kazao јe Korović za "Dan".

Ni u јednom momentu niјe se upitao da li јe CSO sposoban za tako zahtјevan izazov.

- Kao prvo, oni su bili mladi, ali više nisu. Sada su punoljetni, imaјu 18 godina, sve im je dozvoljeno i to je jedan izuzetno talentovan orkestar. Znači, nisam posumnjao da to niјe moguće, da neće biti sјaјno - poručio јe Korović.

Činjenica da će biti u prilici da večeras prvi put čuje svoju Simfoniju broj 1 posebno ga veseli.

- Ja sam živi kompozitor koji može da čujem svoje djelo kad se prvi put izvodi. Šta može bolje da se doživi od toga - zaključio je Delplas.

Pored Delplasove simfonije večeras ćemo čuti i Betovenovu uvertitu "Kralja Stefan" i Bramsov Dvostruki koncert za violinu i violončelo koje će izvesti Maja Bogdanović i Danijel Roland.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:38