Грађани често побркају „лончиће” / Дан
16/05/2022 u 07:01 h
Andrijana Dabanović, Milica VuјisićAndrijana Dabanović, Milica Vuјisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Чистоћа: Подгоричани неће двије канте за смеће у кући, није заживио концепт „суве“ и „мокре“ фракције

На простору града има шест рециклажних дворишта за чију изградњу и опремање је издвоjено 980.081 еура из буџета Главног града, кажу из Чистоће

Примарна селекција отпада у домаћинству на "суву" и "мокру" фракцију уз постављене контејнере са јасним ознакама за шта који служе требало је, кроз развој рециклаже, да да значајан допринос заштити животне средине. Међутим, на недавно одржаном округлом столу о "Управљању отпадом у главном граду" Азра Вуковић, директорица НВО Грин хоум навела је да овај систем грађани слабо користе, те да нијесу заживјела ни рециклажна дворишта. С друге стране из Чистоће, на чијем је челу Андрија Чађеновић тврде супротно. Грађани би морали да одваjаjу отпад како би га Чистоћа тако селектованог одвозила на депониjу. Суви отпад су папир, картон, метали и стакло, док се у мокри убраjа комплетан отпад из домаћинства, уља и масти.

– Доста је компликовамо да одвајам отпад, па све бацам у исту канту. Било би добро да одвајамо сви стакло, пластику и да се мало више потрудимо. Не би било лоше да у кући имамо двије корпе за отпад, јер напољу постоје контејнери за различите врсте. Чуо сам за рециклажна дворишта, али не знам гдје су постављена. Не знам шта тамо може да се одлаже – каже Валеријан Старадинов, грађанин.

image

Валеријан Старадинов

Дан

Ни Гано Лекић не одваја отпад.

– Не одвајамо отпад јер немамо контејнере за разврставање. У нашем насељу у Старој вароши су и даље посуде за одлагање отпада свих врста у исти контејнер – истиче Лекић.

image

Гано Лекић

Дан

Из Чистоће истичу да је од 2012 до 2021. година на рециклажним двориштима одложено 814.067 килограма опасног и неопасног отпада, чиме се доказује да велики броj грађана све више користи ове просторе.

– У 2021. години одложено је 180.456 килограма опасног и неопасног отпада, што jе за 49 одсто више у односу на 2020. годину. На простору града у примjени jе шест рециклажних дворишта укључујући и једно у општини Голубовци за чију изградњу и опремање је издвоjено 980.081 еура из буџета Главног града. Стављено је у функцију и мобилно рециклажно двориште, коjе се по мjесечном динамичком плану, премjешта на одређене просторе МЗ, чија је вриједност набавке била 14.435 еура. Примjена концепта "суве" и "мокре" фракциjе комуналног отпада односи се на VI зона на коjима ће бити заступљене ове посуде. До сада jе постављено 589 посуда на 223 микролокациjе, од чега jе 250 посуда за "суву", а 339 за "мокру" фракциjу – кажу из Чистоће.

Они тврде да имају добру сарадњу са Комуналном полициjом и Комуналном инспекциjом, а очекивања су им и да се шира друштвена заjедница укључи у сузбиjање нелегалног одлагања отпада.

– Сходно динамичком плану пражњења ове врсте посуда, врши се одвоjено сакупљање и одвоз отпада, свакодневно у све три смjене, у зонама гдjе се отпочело са примjеном концепта "сува" и "мокра" фракциjа – наводе из Чистоће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:54