Interviju Zoran Miljanjic, drzavni sekretar mupa / Фото: Иван Петровић ИПЕ
14/04/2022 u 14:51 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Миљанић: Чудно је да полиција није реаговала на транскрипте из Еуропола

Питање је за полицију да ли је уопште имала те транскрипте. Ако их је имала питање је за њих, зашто није предузела мјере и радње у сарадњи са тужилаштвом, рекао је Миљанић

Државни секретар Министарства унутрашњих послова (МУП) и потпредсједник Комисије за праћење поступања државних органа у истрагама напада на новинаре, Зоран Миљанић оцијенио је у интревјуу за "Дан" да је симптоматично да су транскрипти Еуропола о наводној умијешаности сина дугогодишње предсједнице Врховног суда, Весне Меденице, Милоша Меденице у шверц цигарета и дроге објављени у медијима, а да полиција до тада није спровела мјере и радње које су у њеној надлежности да дође до процесуирања. Миљанић очекује помаке избором новог специјалног тужиоца, те покретање истрага против "крупних риба" због корупције.

– Питање је за полицију да ли је уопште имала те транскрипте. Ако их је имала питање је за њих, зашто није предузела мјере и радње у сарадњи са тужилаштвом да дође до помака. Осим Меденице, у транскриптима се помиње и име једног полицајца. Није баш ни да се полиција није тиме бавила. То су комплексне и повезане ствари. Само постојање полицајца у таквим транскриптима, и то по свему судећи не јединог, указује на чврсту везу одређених полицијских службеника са припадницима организованих криминалних група, што је за друштво и државу јако опасно, упозорио је за наше новине Миљанић.

На функцијама у МУП-у и фитнес тренери

Зоран Миљанић наглашава да је Комисији за провјеру спорних диплома у полицији, на чијем је челу, стигло 60 анонимних пријава.

– Комисија озбиљно поступа по овом питању. То је велики проблем који тишти ово министарство, али и многе друге институције. Многи људи до диплома долазили су на лак и сумњив начин. Озбиљно се бавимо провјером валидности диплома и неће ту бити проблем сама диплома је ли лажна или је стекнута легално, већ и њихова катастрофална вриједност. Можете ли да вјерујете да овдје на одређеним пословима у МУП-у ради виши фитнес тренер, затим на разним позицијама су тренери и стручњаци за џудо и карате. Ту има свега и свачега, упозорава он.

Поручује да ће све дипломе по пријавама бити провјерене, као и да ће проактивно дјеловати и гдје буду постојале сумње у валидност ових образовних исправа.

– То је процес и не може се завршити од данас до сјутра. Процесуираћемо свако лице гдје се утврде нерегуларности, закључује он.

Он каже да вјерује да постоји још таквих случајева који нијесу откривени.

– Али, понављам да је рад овог органа био прилично блокиран док је специјалним државним тужилаштвом управљао Миливоје Катнић. Тако да се надам и велики сам оптимиста да ће послије ових промјена доћи до помака. Очекујем да ће у многим сверама које до сада нијесу биле дотакнуте, доћи до помака. Ту мислим и на истрагу убиства Душка Јовановића, као и на одређене "крупне рибе", што би се рекло из свијета корупције на високом нивоу, која исто тако слободно се може рећи је нетакнута. Постоје сумње за више случајева који се воде и који су активни, а никако се није дошло до покретања истраге, оптужница, а камоли до суђења. И у извјештају Европске комисије (ЕК) пише да борба против корупције у Црној Гори није на завидном нивоу, нагласио је Миљанић.

Истрагу убиства Душка Јовановића опструирало тужилаштво

Одговарајући на питање о истрази убиства главног и одговорног уредника "Дана", Душка Јовановића, Зоран Миљанић подсјећа да се ради се о једном од најтежих злочина у новијој историји Црне Горе, поготово због тога што је ријеч о новинару и главном и одговорном уреднику опозиционог листа.

– Самим тим тај злочин добија и на тежини и значају, а богами и на потреби да све околности буду доведене до краја, односно да буду познати и починиоци и налогодавци. Нажалост, у тренутку злочина и након тога, могу слободно рећи да је истрага опструирана, да су поједини учесници у истрази, прије свега тужилаштво, учинили све или намјерно или ненамјерно, што наравно мора да се до краја доведе и расвијетли, да та истрага не уроди плодом. У овом тренутку правоснажно је осуђена једна особа за саучеништво, а немамо ни изршиоца ни налогодавца. Учинићемо све да се доведе до краја истрага у том случају. Према неким мојим сазнањима истрага напредује, а сада сам још више охрабрен избором новог специјалног државног тужиоца и будућег специјалног полицијског одјељења, да ће апсолутно доћи до помака у истрази убиства Душка Јовановића, истакао је Миљанић.

Додао је да не може говорити о конкретним стварима у овом случају јер не учествује у оперативним радњама полиције.

– Нити са политичке функције државног секретара и министра се било ко смије мијешати у оперативни рад полиције. Али, свакако да утичемо са наше тачке гледишта и политичка воља постоји да се убиство расвијетли. Оптимиста сам и поред свега што се десило да ће доћи до помака. И Комисија за праћење поступања државних органа у истрагама напада на новинаре се, такође, бави овим случајем. У оквиру Комисије формирали смо посебну радну групу која је на фону тога да открије одређене неправилости које су биле у односу на ту истрагу и поступање надлежних органа. Тај рад је у току и мислим да ћемо у наредном периоду имати резултате, очекује Миљанић.

Миљанић је убијеђен да ће избором новог специјалног тужиоца и специјалног полицијског одјељења доћи до помока, као и да политичка воља, бар када је у питању МУП, постоји.

"Сада сам још више охрабрен избором новог специјалног државног тужиоца и будућег специјалног полицијског одјељења, да ће апсолутно доћи до помака у истрази убиства Душка Јовановића, истакао је Миљанић

– Ако не постоји добра сарадња са Управом полиције и правосудним органима, не може једна карика у ланцу да буде за све, указује он.

Миљанић додаје да је кључни резултат Комисије за праћење истрага поступања надлежних органа због напада на новинаре процесуирање почининилаца тежих напада, као што су били напади на новинаре Тадић и Кочана.

Одговарајући на питање о безбједности грађана у контексту недавних пријетњи о наводном дизању школа у ваздух, Миљанић наводи да те пријетње нимало нијесу биле пријатне.
– То је један вид специјалног рата гдје са одређених адреса жели унијети нестабилност и панику међу грађане. Ми смо реаговали како наши протоколи препоручују и мислим да онај ко је желио да изазове панику и несигурност у том науму није успио, нагласио је Миљанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:20