Од тастера у Скупштини Црне Горе зависи судбина Зете / Дан
24/05/2022 u 08:30 h
Andriјana Dabanović, Milica VujisićAndriјana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ДПС измјеном закона формализовао предлог о самосталности: Није исто Зета до Љубовића или Зета до КАП-а

Имали смо лоше представнике. Само су гледали своје интересе, а не интересе Зећана. Четири године је иста гарнитура на челу Општине и сад су се сјетили самосталности зато што им се топи лед под ногама, наводе мјештани

Актуелна парламентарна већина, предвођена ДПС-ом предала је у скупштинску процедуру предлоге о измjенама и допунама Закона о териториjалноj организациjи и Закона о Главном граду, како би Зета могла постати самостална општина. Милош Николић, посланик ДПС-а, је истакао да се динамика уклапа у обећање коjе дали, а то jе да ће Зета већ у наредним седмицама добити статус самосталне општине.

– Сада ће на тесту бити чини ми се наше колеге из актуелне парламентарне мањине коjе су се декларативно годинама залагале за самосталан статус Зете, а ниjесу предузеле ништа да до тога и дође. Какав ће бити њихов став, и да ли ће изабрати принципиjелност или слиjеђење пуких страначких интереса, остаjе да се види у данима пред нама – каже Николић.

Становници Зете препознају посебност политичког тренутка када се активира могућност добијање општине гласањем у парламенту. Они су досад имали прилику да свој глас искористе дупло, за парламент Града и локалну скупштину, а странкама је то и те како битно. Битно је и која ће насеља и у којим границама бити Зета, а ко Подгорица.

Чедо Становић, мјештанин сматра да је граница Зете некада била близу Љубовића.

image

Чедо Становић

М.Л.В.

– Јесам за самосталност Зете јер би нам донијела све боље него сад. Боље би живјели, више би општина имала пара, све би било другачије. Мислим да би требало да се врате старе границе. Да буде Скадарско језеро наше, аеродром, Плантаже, све је то зетско зашто би га Подгорица узимала – наводи Становић.

И Слободанка Милошевић сматра да би требало вратити старе границе.

image

Слободанка Милошевић

М.Л.В.

– Наравно да можемо да будемо самостална Општина и да тако опстанемо. Самосталност би донијела много. Сад нам све фали, прије свега пијаца – наводи Милошевић.

Да би самосталност донијела много бенефита сматра Жељко Усанчић.

image

Жељко Усанчић

М.Л.В.

– Подржавам иницијативу за самосталну Зету, као што је некад била, зашто не би и сад. Наравно, али у старим границама не да нам узимају аеродром, дио код Волија, Дајбабе, Грбавце, као што је бивши градоначелник Миомир Мугоша то радио. Сматрам да треба и Српска да се врати и све. Самосталност би донијела бенифите, првенствено финансирање из сопствених извора, па би све што иде Подгорици остало у наш буџет. Из тих средстава би се дијелиле плате радницима у локалној самоуправи, а и инфраструктура би била боља. Нисам задовољан како се сад Зета развија. Подгорица се мало посветила Зети, с обзиром на то да смо пуни прихода, а они су преусмјерени у буџет Главног града – сматра Усанчић.

Жељко Лађић истиче да би Зети требале да се врате границе какве су некада биле.

image

Жељко Лађић

М.Л.В.

– Самосталност би нам доста тога донијела. Доносили би одлуке које сад доноси Подгорица – истиче Лађић.

И Бобо Марковић сматра да Зета треба да буде самостална општина, али да сарађује са Подгорицом.

image

Бобо Марковић

М.Л.В.

– Зета треба да буде самостална, али ако ћемо реално не може без Подгорице. Зета и Подгорица се морају чувати и пазити – наводи Марковић.

Радован Пиперовић сматра да за самосталност Зете треба да постоје границе из 1957. године.

image

Радован Пиперовић

М.Л.В.

– Ми смо у задње вријеме сузили Зету на минимум. Све је то политичка игра па се не за што ће бити. Зета у овим границама исто може да опстане, јер не морамо да зависимо од Ивана Вуковића, градоначелника хоће ли нам дати чашу воде или парче хљеба. Спортску дворану на Беглацима ево 20 година граде. Сваке године за њу дају по милион, два не раде ништа и новац се повуче у Подгорицу. Самосталност би донијела доста, ту су аеродром, Морача, Цијевна, Плантаже, национални парк, а овако све иде Подгорици мали дио Зети. Сто по сто смо незадовољни како Главни град улаже у Зету. Ови из ДПС раде како им Вуковић каже – каже Пиперовић.

Да се врате Плантаже, Скадарско језеро, аеродром војни и цивилни, сви привредни објекти уз магистралу и онда би Општина могла да функционише без проблема, сматра Васо Бечић.

image

Васо Бечић

М.Л.В.

– Чуо сам на ТВ да је 20 милиона еура извучено из Мораче. Неких 4-5 је уложено у инфраструктуру, све остало је пошло у буџет Подгорице. Који је то природни потенцијал Зете, а она од тога нема ништа. Зета се мора вратити у своје границе. У овим границама може исто да функционише, али морају се вратити старе границе. Увијек смо имали лоше представнике. Само су гледали своје интересе, а не интересе Зећана. Четири године је иста гарнитура на челу Општине и ове иницијативе су се так сад сјетили зато што им се топи лед под ногама. Траже спас, преко тога купује вријеме да остану на власти. Односом Главног града према Зети нисам задовољан – наводи Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:41