Изливање ће се дешавати периодично / Dan
30/04/2022 u 07:39 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Фекалије теку Морачом

Колектор на Крушевцу не може да преради све отпадне воде

У Морачу су јуче ујутро из колекторског постројења на Крушевцу испуштене непреређане отпадне воде. Уз десну обалу ријеке текле су фекалне воде, а као што се и види на снимку који објављујемо преко QR кода, ради се о огромној количини.

Филип Макрид, директор Водовода, наводи се отпадне воде испуштају периодично јер не могу да се прераде на постројењу.

– Одређени дио воде мора да се испустити у Морачу. Ако ишта може да буде добро у овој ситуацији јесте висок ниво Мораче, тако да се негативни утицај смањује. Ово је ситуација која ће се периодично понављати с обзиром на то да имамо шпицеве потрошње када је систем за отпадне воде немогуће контролисати – каже Макрид.

Макрид подсјећа да је постројење пројектовано за 60.000 становника, изграђено је 1970. године, те реконструиснао 2007. године.

– У овом тренутку имамо близу 140.000 становника. Тилики број корисника мреже дупло надмашује капацитете постојећег постројења. Постројење прерађује максималне количине воде када је у питању биолошки третман, а да свакако радимо максималним капацитетом када је у питању машински третман. Онај дио воде који не може да се обради иде на испуст директно у Морачу. Изградња новог постројења је једино рјешење овог проблема – каже Макрид.

Изградња новог постројења се годинама припрема и чека. У овом тренутку чека се објава ко ће бити извођач радова. Сама градња трајаће двије године уз услов да не буде било каквог оспоравања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:30