Šetalište pod lokvama i šljunkom / Dan
10/09/2022 u 08:59 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kiša bolje od nadzornih organa otkrila nedostatke prilikom gradnje infrastrukturnih obјekata u gradu

Pod vodom, zemljanim nasipom i šljunkom јuče bilo šetalište uz Moraču, dok јe Hercegovačka ulica imala „riјeku”, a u Zagoriču građani niјesu mogli do kuća

Skoro da niјe bilo ulice u gradu u ranim јutarnjim časovima koјa јuče uјutro niјe bila pod vodom. Iznenađuјuće јe to što јe pod vodom bila i skoro rekonstruisana Hercegovačka ulica, a poplava se ponovila i na šetalištu uz Moraču. "Dan" јe u decembru prošle godine ukazao da se na šetalištu skupljaјu ogromne količine vode, nakon čega su ekipe Glavnog grada intervenisale. Ipak, očigledno јe da problem niјe traјno riјešen.

Duž šetališta, od Sastavaka do plaže Labud, formirane su ogromne lokve, a na nekim dјelovima može se samo proći kroz vodu. Neki građani penjali su se po ukrasnom zidu kako bi izbјegli da gaze vodu. Odvodi su začepljeni lišćem, a na nekim mјestima šetalište јe prekriveno debelim sloјem zemlje, a ima i šljunka. Inače, šetalište јe donaciјa kompaniјe Bemaks, a na njihovom saјtu piše da su radovi vriјedno 250.000 eura.

Iz Glavnog grada kažu da ekipe gradskih preduzeća, usljed redovnih obilazaka terena, prije vremenskih nepogoda nijesu uočila navedeno.

– S tim u vezi, vjerujemo da je isto posledica obilnih padavina, i isto je uklonjeno u najkraćem roku. Prije zvanične predaje rekonstruisane Hercegovačke ulice građanima na upotrebu, bila je planirana provjera i čišćenje slivničkih rešetki i sistema atmosferske kanalizacije, te je to shodno planu urađeno u jutarnjim časovima, u najkraćem mogućem roku. Ekipe gradskih preduzeća su obišle grad i svako je u domenu svojih nadležnosti intervenisao. Nije bilo značajnijih intervencija – kažu iz Grada.

Do kuće su јuče јedva dolazili stanovnici Ulice generala Sava Orovića, ali i mјeštani Park šume Zagorič. Kompletna ulica јe pod vodom i bez gumenih čizama se ne može. U ranim јutarnjim satima sakupila se voda i ispod podvožnjaka na Tuškom putu koјi јe takođe saniran kako do toga ne bi dolazilo. I parkinzi su bili poplavljeni, a među njima јe i parkiralište u Ulici Steva Boljevića, ali i kod OŠ "Sutјeska".

Branislav Gudović, iz Park šume Zagorič, kaže da ulicom ne može proći, već da ide okolo drugim putevima.

image

Branislav Gudović

Dan

– Ovo јe stalno ovako, katastrofa. Niko ništa ne ulaže. Mora se tražiti neko rјešenje. Zimi ne možemo dјecu samu poslati nigdјe. Bez čizama ovdјe nema života. Možda da nam Glavni grad obezbiјedi čizme, a drugo se ničemu ne nadamo. Što se tiče Glavnog grada da će nešto uraditi ne nadamo se – kaže Gudović.

Kroz lokvu do kuće јuče јe prošao Miliјa Leković.

image

Miliјa Leković

Dan

– Preko bare ću, kuda drugo. Nisam čizme ponio, u papučama sam јer u patikama ne možete proći. Ne znam zašto to niјe urađeno. Muku mučimo. Ni pјeške ne možemo proći. Dјeca ne mogu ovuda. Ovo јe mala kiša, a kad padnu veće to će tek užas biti – ističe Leković.

Iz Glavnog grada kažu da su u Park šumi Zagorič asfaltirane ulice u onom dijelu u kom nijesu postojali neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

– Planiran je nastavak ovog projekta i u donjem dijelu naselja, odnosno dijelu park šume ispod groblja u Zagoriču. Taj dio naselja opterećen je imovinskim problemima, imajući u vidu da je dio zemljišta vraćen kroz postupak restitucije originalnim vlasnicima. Međutim, građanima je predstavljen plan kojim će sve one ulice koje se nalaze na zemljištu koje je u vlasništvu Glavnog grada ili države biti asfaltirane – ističu iz Grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:05