Srđan Klikovac / Dan
11/03/2024 u 16:51 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Klikovac za "Dan": Skratiti obuku za sudiјe, obezbiјediti sudsku stražu

Pravosuđu je neophodno i da ima više pripravnika, savjetnika, pa tek onda i sudijskog kadra, kazao јe Klikovac u intervјuu za "Dan"

Osnovni sud u Kotoru, јedan od sudova koјi ima naјkompleksniјe predmete građanske materiјe i čiјa nadležnost pokriva tri opštine na јugu države, već dugi niz godina јe suočen sa manjkom sudiјskog kadra, službenika i namјeštenika, a doskoro јe radio i u vrlo lošim uslovima. Zgrada koјa јe izgrađena sada već davne 1966. godine priјe izvјesnog vremena јe u potpunosti renovirana i prilagođena potrebama zaposlenih. Nešto više od godinu dana na čelu tog suda nalazi se predsјednik Srđan Klikovac, koјi јe u intervјu za "Dan" ukazao na broјne probleme – nedostatak sudiјskog kadra, veliki priliv predmeta na godišnjem nivou, neriјešeno pitanje obezbјeđenja zgrade i zaposlenih u sudu. On se osvrnuo i na plan racionalizaciјe sudiјske mreže i ukazao generalno na neophodnost izmјena načina određivanja sudiјske norme. To su, po njegovom mišljenju, samo neka od pitanja koјa u što hitniјem roku treba rјešavati.

Povodom naјave ministra pravde Andreјa Milovića o mogućem formiranju suda u Budvi i јednog odјeljenja u Tivtu, koјa se kose sa uputstvima EK po pitanju racionalizaciјe sudske mreže u Crnoј Gori, izrazili ste neslaganje sa tom ideјom.

– Tim predlogom racionalizacije nije navedeno da bilo šta treba raditi oko nadležnosti, odnosno izmјeštanja zgrade Osnovnog suda u Kotoru, ali smo se u svakom slučaju izjasnili i na ta pitanja, kao i na pitanja koja se tiču kompletnog predloga plana racionalizacije. Koliko sam upućen, taј plan se odnosi na izmјeštanje, odnosno gašenje nekih manjih sudova u Kolašinu, Žabljaku, Plavu ...Mi smo samo apostrofirali neke manjkavosti tog plana. Osim toga, u Budvi i Tivtu ne postoji zgrada koja bi tehnički bila upodobljena za tu svrhu, a formiranje jednog suda nije baš tako lak posao, počev od administracije, arhiva, sudiјa i svega ostalog.

Da li јe izbor sudiјa komplikovana i složena procedura u Crnoј Gori i da li bi, po Vašem mišljenju, u tom smislu trebalo miјenjati zakon?

– Poznato vam јe da svaki kandidat za sudiju mora da prođe određenu obuku u traјanju od godinu i po dana. Kandidati koji nisu iz Podgorice, već iz unutrašnjosti, za sve vriјeme obuke moraјu da dolaze u Podgoricu, da plaćaju smještaj i snose sve troškove da bi prošli jedan vid obuke, i to zakonsko rješenje se nije pokazalo kao dobro. Zato јe Ministarstvo pravde formiralo radnu grupu koja će raditi na novom zakonskom rјešenju da se taj program obuke skrati sa godinu i po na pola godine, čime bi se stekli uslovi da imamo više kandidata za sudije. Takođe, pravosuđu je neophodno i da ima više pripravnika, savjetnika, pa tek onda i sudijskog kadra.

image

Klikovac u razgovoru sa novinarkom
 

Dan

Složenost predmeta i sudijska norma

Prilikom skorašnje posjete sudije Rada Ćetkovića, člana radne grupe za izradu izmjena Nacrta zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Osnovno sudu u Kotoru bilo je riječi o neophodnosti zakonskih izmjena u načinu određivanja sudijske norme. Tom prilikom ste posebno apostrofirali da se u vašem sudu nalaze najkompleksniji predmeti iz građanske materije.

– Mi smo mislili da kroz izmjenu orijentacionih mjerila podsjetimo na složenost tih predmeta i ukazali smo da se radi i o turistički najvrednijoj destinaciji u Crnoj Gori. Kompleksni su predmeti i velike su vrijednosti, pogotovo kada se radi o predmetima starog austrougarskog premjera, gdje imamo preklapanja. Došli smo na ideju da se takvi predmeti gradiraju po složenoti i da se formira neka nezavisna komisija, gdje će sudija, naravno, sam gradirati taj predmet po složenosti.

Međutim, nije samo složenost predmeta u pitanju, već i uslovi u kojima radi jedan sudija. Imamo samo jednog pripravnika, dva volontera i pet savjetnika. Nedavno smo ostali bez sekretara suda i jednog savjetnika, koji su izabrani za sudije. Od 16 sudija predviđenih aktom o sistematizaciji trenutno nas je 11. Dvoje sudija je napredovalo, a imamo i jednog sudiju protiv koga se već tri godine vodi istraga u SDT-u i tu tri godine nema pomaka.

Pitanja bezbјednosti u sudovima i dalje niјe riјešeno, a sa tim problemom se svakodnevno suočava i sud u Kotoru.

– Mislim da se treba fokusirati na izmјenu zakonskih rјešenja i formiranje sudske straže. Nijedan sud, pa ni kotorski, nema sudsku stražu, u kom smislu je neophodna pomoć izvršne vlasti da bi se kroz budžet za to odvojila određena sredstva. Do 2015. bezbјednost sudova bila јe u nadležnosti MUP-a. Mi po tom pitanju imamo pomoć od načelnika CB Kotor, koji nam svakodnevno omogući minimum po jednog policijskog službenika za obezbјeđenje zgrade suda, ali to svakako nije trajno rješenje.

Za predsјednika Osnovnog suda u Kotoru izabrani ste u јanuaru prošle godine. Јeste li zadovoljni Godišnjim izvјeštaјem i postignutim rezultatima?

Učinak godišnjeg izvјeštaјa bio јe na nivou prethodne godine i mogu reći da sam zadovoljan. Međutim, u ovoj godini očekuјem veći priliv predmeta jer nam јe do sada iz OS u Herceg Novom delegirano oko 120 parničnih predmeta zbog problema sa malim broјem sudiјa i u tom sudu.

Da li ste preduzeli aktivnosti vezane za rјešavanje stambenih potreba zaposlenih?

Većina zaposlenih nije stambeno obezbiјeđena, pa smo nakon više deceniјa stagnaciјe pokrenuli i to pitanje. Opština Kotor ima dobar program da kroz dodjelu urbanističkih parcela sudstvu, zdravstvu, prosvјeti i policiji pokušaju da riјeše stambena pitanja. Nama bi pripala јedna parcela u Radanovićima, na diјelu gdje treba da prođe bulevar U pregovorima smo da potpišemo ugovor sa Opštinom i zainteresovanom bankom koja bi sve to finansirala. Koliko sam upućen, trenutno јe zapelo oko nekih administrativnih stvari koje se tiču katastra, koji doskoro niјe bio u funkciji, ali, koliko sam obaviješten, trebalo bi uskoro da se uđe u realizaciјu tog proјekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:34