Лакушић у разговору са новинарком „Дана” / IVAN PETROVIC-IPE
18/05/2022 u 10:59 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Лакушић: Због ископавања шљунка Морача се не може опоравити ни за 100 година

Када је у питању крађа пијеска из корита Мораче, у претходном периоду су институције показале да су немоћне или да постоји симбиоза између моћних фирми, односно грађевинских лобија и мафије са појединцима у државним институцијама, и то треба пресјећи, поручује Лакушић

Предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић казао је у интервјуу за "Дан" да се нада да ће у наредном периоду доћи до подизања оптужница због нелегалне експлоатације шљунка из корита Мораче, упозоравајући да је читав систем затајио у овом случају. Како би се спријечиле даље погубне последице, Лакушић је позвао нову владу да реагује и истакао да је неопходно хитно предузети мјере на спречавању незаконитих радњи у кориту ријеке, као и да се Морача не може опоравити ни за 100 година.

– Када је у питању крађа пијеска из корита Мораче, у претходном периоду су институције показале да су немоћне или да постоји симбиоза између моћних фирми, односно грађевинских лобија и мафије са појединцима у државним институцијама и то треба пресјећи како бисмо дошли до конкретних резултата, изјавио је Лакушић.

”Предсједник Одбора директора Регионалног водовода Зоран Лакушић у интервјуу за „Дан” позвао нову владу да хитно заустави грађевинску мафију

Одговарајући на питање каква су његова очекивања од нове владе и да ли је било конкретних резултата у правцу решавања овог проблема, Лакушић каже да није било активности од стране нове власти, као и да очекује да премијер Дритан Абазовић испуни обећање да ће се супротставити свим облицима организованог криминала и корупције.

– Засад то на терену не видимо. Ако се по јутру дан познаје, поступци који су покренути у вези челника из правосуђа обећавају и надам се да ће имати снаге али и обавезе да спријече даљу крађу шљунка из Мораче, јер ако то не ураде, имаћемо велики проблем, не само за Регионални водовод, него и за државу. Вјерујем да ће се истрајати, као што се кренуло у судству, да ће се кренути и на грађевинску мафију, нада се Лакушић.

Говорећи о последицама нелегалних радњи у кориту ријеке, Лакушић понавља да су огромне шете које се мјере стотинама милиона еура, као и девастирано корито Мораче које није могуће вратити у претходно стање најмање 100 година.

– Имамо проблем да је девастирано и водоизвориште Боље сестре. Такође, може доћи и до застоја пројеката Регионалног водовода и пројеката у туризму, указује Лакушић, додајући да ликвидност предузећа Регионални водовод угрожавају смањени приходи.

Каже да је предузеће Регионални водовод тренутно ликвидно јер су морали подићи кредите.

– Без новца не можемо планирати развојне пројекте. Највећи је изазов како зауставити даљи пад издашности водоизворишта Боље сестре, одакле се водом снабдијева Црногорско приморје, истиче Лакушић.

Према његовим ријечима, у кориту Мораче свакодневно се налазе они који краду шљунак, и то треба да престане да би се могла радити евиденција и санирати корито ријеке.

– Радили смо студију за санацију и потребно је изградити брану на Морачи, али је то сада немогуће јер су тамо присутни и камиони и грађевинске машине који раде ископ шљунка. Ако се настави овакво стање у кориту Мораче, имаћемо тренд пада издашности водоизворишта и можда се деси да Црногорско приморје нема воде, а то је велики проблем. Туризам је стратешка грана која доноси велики новац буџету и зато треба велика озбиљност и конкретне акције водити у том правцу да се спријечи екоцид ријеке Мораче и даљи пад дотока воде, подвлачи Лакушић.

Упозорио је да надлежни већ много касне у решевању овог проблема који траје више од деценије и да хитно треба забранити радове у кориту Мораче.

– Претходна влада се била залетјела и пробала путем неких хапшења да заустави тај процес девастације у кориту Мораче, али, нажалост, акција је стала. То довољно говори да се ради о моћним фирмама које имају огромни новац. Држава нема снаге или воље да спријечи девастацију и хаос у кориту Мораче. Претходни премијер је то најбоље дефинисао приликом посјете кориту Мораче да је грађевинска мафија јача од државе, и да су својим новцем допрли и до државних институција. Ми имамо ситуацију да се несметано одвија процес експлоатације шљунка из Мораче и из приобалног дијела, да раде сепарције и сваки дан камиони одвозе шљунак и то је забрињавајуће. И у овом тренутку то имамо, упозорио је Лакушић наводећи да је од 2020. године свака експлоатација на том простору незаконита и да нико нема дозволу да то ради.

Одговарајући на питање да ли се може гарантовати уредно водоснабдијевање приморских општина, Лакушић истиче да Регионални водовод већ годинама указује да може доћи до проблема.

– Регионални водовод може гарантовати да ће се све уговорене количине воде без проблема сервисирати, али се појавио један други проблем, да сви локални водоводи исказују потребу уговорања мањих количина воде него што им је потребно, тако да накнадно достављају захтјеве за додатном испоруком воде. За тај дио додатне испоруке воде ми не можемо гарантовати, поред свих проблема које имамо на водоизворишту Боље сестре, а то је свима познато, да је због ископавања шљунка и пијеска дошло до поремећаја водотока Мораче, односно поремећене су надземне и подземне воде. Тако да имамо да је дотак на водоизворишту био око 2.650 литара 2005. године, а да би 2021. био само 260 литара на преливу. То довољно говори у ком смо озбиљном проблему, закључује Лакушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 03:30