Граница између Подгорице и Тузи у насељу Куће Ракића / Архива Дана
27/04/2022 u 08:19 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мјештани чекају разграничење: Чије су ове наше куће на Кућама Ракића

Они не знају гдје су границе. Тузани се боре да заузму што више и оно што им не припада. Знам кад је Врањ био у Зети. За никакву размјену нијесам јер знам гдје сам, каже Никола Пајовић

Становници дијела Кућа Ракића чија имања припадају КО Дајбабе вољели би да се Подгорица и Тузи разграниче што прије како би коначно знали коме припадају. Надају се да ће бити Подгорици, иако су сада, према административној подјели, у Мјесној заједници Миљеш.

Они сматрају да би граница требало да буде ријека Цијевна како је то било до 1957. године. Граница је у близини водопада код куће Веселина Вукановића. Од булевара ка Тузима до његове куће је нови асфалт који је урадила Општина Тузи, а даље су само рупа до рупе.

image

Веселина Вукановића

-

– Нама дио имања припада Тузима, а дио КО Дајбабе. Међутим, сврстали су нас у МЗ Миљеш, то значи Тузи. Не знамо што се чека са разграничењем, па коме припаднемо припали смо. Реално би било да граница буде Циjевна. Кад се гледа треба да будемо дио Подгорице, али то су неки политички интереси. Ми гласамо у Миљешу. Дио што припада Тузима има асфалт, а овај дио што је Подгорице је катастрофа. Решења за порез шаљу и једни и други. Не би пристали на ту компензацију што се помиње због Матагужа и Врања. Нека компезују шта хоће, али зна се. Општина Голубовци кад би се осмосталила вјероватно би нешто припало и Зети – каже Вукановић.

Иако му кућа, помоћне просторије и штале припадају Тузима, а остатак имања КО Дајбабе Ратко Вукадиновић би волио да разграничењем припадне Подгорици.

image

Ратко Вукадиновић

Архива Дана

– Иако ништа нијесу урадили за овај крај вољели би да будемо дио Подгорице.Нема то везе ни са политиком, ни са национализмом, али сматрамо да припадамо Главном граду. Знају се старе границе -Ржанички мост, Тузи, водопад и одатле за Матагуже, а овамо од моста од магистрале ка Омербожовићима. Цијевна је природна граница, али прихватићемо оно што моћници одлуче – наводи Вукановић.

Улагањем у овај дио Кућа Ракића и Главног града и Општине Тузи незадовољан је Дарко Пајовић.

image

Дарко Пајовић

Архива Дана

– Ми припадамо МЗ Миљеш, а катастарски Дајбабама. Асфалт је урађен до пола насеља, расвјета, а нама ништа. Главни град је уложио нула еура, али опет не би вољели да будемо Општина Тузи. Хтјели смо и пут да преоремо, јер је до пола наше имање, с обзиром на то да неће да га асфалтирају – каже Пајовић.

Никола Пајовић каже да грађани неће пристати ни на какву размјену због Матагужа.

image

Никола Пајовић

Архива Дана

– Они не знају гдје су границе. Тузани се боре да заузму што више и оно што им не припада. Знам кад је Врањ био у Зети. За никакву размјену нијесам јер знам гдје сам. Зашто припадамо Миљешу, то они знају, а требало би да имамо нашу МЗ. Сада је граница до новог асфалта, одатле почиње КО Дајбабе до винограда, после њих иде КО Цијевна. Нама порез стиже од Подгорице. Главни град је имао довољно времена да се разграничи са Тузима, али нијесу имали воље и смјелости.Општине морају да имају своје границе, међе, ово је моје, ово је твоје – наводи Пајовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:03