Мјештани не желе асфалтну базу у насељу / Архива Дана
20/04/2022 u 08:00 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мјештани Цијевне и Љајковића не вјерују у „зелену причу” о асфалтној бази

Нова база ће имати дупло мање издувних гасова. Инвеститор ће морати да одради анализу квалитета буке и прашкастих материја у животној средини, рекао је Милан Мараш, обрађивач елабората

Мјештани Цијевне и Љајковића кажу да су изричито против да се у насељу Цијевна монтира нова асфалтна база Путева. Они су на јучерашњој јавној расправи о елаборату о утицају погона на животну средину поручили да траже да се постројење измјести на другу локацију како се не би угрожавали њихови животи. Уколико им се не изађе у сусрет, поручују да ће се бранити протестима.

База, плаћена два милона еура из кредита, биће монтирана на мјесту постојеће чији је рад забранила инспекција због мањкавости дозвола. Испред фирме Медикс обрађивача елабората, Милан Мараш је навео да ће погон радити два сата дневно.

– Нова база ће имати боље филтере па ћемо имати дупло мање издувних гасова. Инвеститор ће морати да одради анализу квалитета буке и прашкастих материја у животној средини – рекао је Мараш. Мјештанин Давор Кастратовић оцијенио је празном причом елабората о процјени утицаја нове асфалтне базе на животну средину. – Оно што нам је преостало је радикализација – навео је Кастратовић.

Мјештанин Љајковића Драгутин Кликовац питао је Ратка Стијеповића, предсједника СО Голубовци, да ли је икада погледао колико је Цијевна мутна због одлагања отпадног материјала у ријеку.

– Отпадне воде из асфалтне базе се улијевају у ријеку. Ја бих волио када би неко од вас један дан провео овдје. Ово насеље трпи тортуру – рекао је Кликовац.

Бојовић: Асфалт само за Подгорицу

На питање „Дана“ да ли ће асфалт из асфалтне базе Путева бити кориштен само за Подгорицу, Предраг Бојовић, представник градског предузећа, поручио је да хоће.

– Ми нијесмо производили асфалт за трећа лица. Све што је произведено у асфалтној бази у насељу Цијевна кориштено је за саобраћајнице на територији града. Ми се не бавимо изградњом путева, него одржавањем – поручио је Бојовић.

Ратко Стијеповић је навео да јавној расправи присуствује као грађанин, а не као политичар.

– Моја кућа је на 200 метара удаљена и јако сам заинтересован да се овај проблем ријеши. Не желим да мијешам политику. Ја немам стан у Будви, ни кућу на Жабљаку, ни стан у Подгорици. Свој живот сам везао за ово мјесто – навео је Стијеповић.

Нена Стајовић је замолила, како је навела душебрижнике, да не увлаче мјештане у политичке приче.

– Лоцирали смо проблеме и треба да их рјешавамо – рекла је Стајовић.

Становник Љајковића Веско Рашовић питао је одакле је сировина за рад асфалтне базе Путева.

– Ако је сировина из Цијевне и Мораче онда то не може јер је експлоатација шљунка забрањена. Занима ме колико је стар погон који ће монтирати јер је познато да се код нас базе само префарбају. С обзиром на то да бјесумучно трујете народ и воду, колико сте као друштвено одговорна фирма уложили у то подручје - да ли сте асфалтирали метар асфалта – питао је Рашовић.

Представник Путева Предраг Бојовић саопштио је да је база нова, довезена је из Њемачке и монтираће се када се за то стекну услови.

– Она није одрадила ниједан радни сат – навео је Бојовић.

Наташа Голубовић оцијенила је да у елаборату мора бити предвиђена и алтернативна локација. Она је додала да ће мјештани право стање изнијети представницима Главног града и Општине Голубовци. Саша Бошковић је указао да су се из постојеће асфалтне базе отпадна уља одлагала у ријеку Цијевну. Он је навео да за то посједује видео-снимке које је слао надлежним инспекцијама.

Помоћник секретара за просторно планирање Бранка Кнежевић је поручила да и њима током трајања јавне расправе достави видео-снимке. Становница Тања Торбица поручила је да неће дозволити да се асфалтна база монтира на овој локацији, док је Лука Крстовић, одборник Демократа у СО Голубовци, указао да су Путеви направили грешку у корацима јер су прво набавили базу, па тек онда урадили елаборат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:26