Ријека промијенила боју / Дан
14/06/2022 u 07:00 h
Andriјana Dabanović, Milica VujisićAndriјana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Морача побијељела након кише и пожара

Ако се сјетимо да су били велики пожари и да се ово појавило после оне велике кише онда је врло могуће да је замућење од тога, каже Вук Иковић

Већ два дана Морача низводно од Биоча је млијечно бијеле боје. Стручњаци претпостављају да је узрок то што је било пожара па је киша спрала тло и замутила ријеку. Да је Морача мутна потврдили су и из Еколошке инспекције, али шта је конкретан разлог нијесу знали да кажу.

– Били су пожари, а велики је нагиб глиновитог земљишта па је вјероватно због тога. Не могу да тврдим, али то ми највише пије воду. Не знам ко би могао да испусти велику количину воде у том дијелу Мораче, а да се она константно слива у дужини од 40 километара према центру Подгорице. Не постоји ниједан велики грађевински подухват на тој дионици, јер су главни радови на аутопуту готови. Једина опција је да неко у енормним количинама вади пијесак, што је врло мала могућност, а друга ствар је да ископани земљани материјал који потиче од аутопута на одређени начин се спрао и спустио до притока, што је исто веома тешко. Ако се сјетимо да су били велики пожари и да се ово појавило после оне велике кише онда је врло могуће да је замућење од тога. Еколошка инспекција је излазила на терен шта су урадили не знам. Знам само да у Подгорици нијесу узимали узорак, а у горњем дијелу ријеке не знам – каже биолог Вук Иковић, из организације КОД.

Из Еколошке инспекције казали су да је на терен изашла екипа Центра за екотоксиколошка инспитивања, те да су обишли све од Дромире, те да су притоке биле потпуно чисте.

– Морача је била мутна у читавом току. Нема никаквих загађивача. Аутопут се у том дијелу не ради и то не може да загади Морачу. Нема утицаја ни колектор. У доњем току је била мутна, али то је вјероватно од кише, односно спрала се површина и замутила изнад Биоча до тунела Дромира. Чим смо добили информацију одмах су реаговали. Центар би узео узорак да је било нешто атипично с обзиром на то да су притоке биле чисте – саопштили су из Еколошке инспекције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:54