Житељи Старе вароши чекају помоћ / Дан
07/06/2022 u 07:01 h
Andriјana Dabanović, M. VujisićAndriјana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ни послије годину дана Улица Сава Лубарде није завршена: Годишњица (не)рада

Приликом коначног обрачуна биће разматран однос извођача те ће уколико буде неоправданог кашњења у завршетку радова бити обрачуната уговорена казна, кажу из Агенције

Прошло је годину дана од када је почела санација Улице Сава Лубарде у Старој вароши, а њом се и даље не може проћи. Радника на градилишту нема, а за собом су оставили канале, шахте и рупе прекривене даскама пуним ексера. Простор је небезбједан, а становници позивају градоначелника Подгорице Ивана Вуковића да их обиђе.

– Прошло је годину дана од када су почели радови. Више пута су прекопавали и раскопавали и овако је остало. Прошле године мјештани нијесу могли да довезу дрва за огрев, ево изгледа опет. Долазио је градоначелник и рекао да ће се убрзати радови. Прошло је пола године и погледајте како су убрзали – каже Игор Радевић, мјештанин.

Љиљана Ђуришић позива градоначелника да их посјети и каже када ће радови бити завршени.

– Радници су нам прије мјесец дана рекли да немају средстава да наставе радове. Шахте су отворене или су преко њих само даске. У њих је доста људи упало, а безбједност је јако битна. Нема никаквих назнака да ће се ово завршити. За годину дана да су милиметар по милиметар правили направили би је до сад – истиче Ђуришић.

Боришка Цвијановић планирала је да реновира кућу, али мајстори неће да дођу јер немају прилаз.

– Прије неки дан једва сам задржала жену да не падне у шахту. Неки човјек је пао прије неки дан, угрувао се и изгребао. Одговорни су сви у Граду почев од градоначелника па на даље. Никога нисам видјела да ради сем мјештане који су ивичњаке насложили да би могли да пролазе – каже Цвијановић.

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице кажу да је у току реконструкциjа Улице Сава Лубарде у дужини од 175 метара, на потезу између раскрсница са улицама Спаса Николића и Кеше Ђуровића.

– Упоредо се реконструише Улица Спаса Николића од 110 метара, на потезу између раскрсница са улицама Петра Прље и Сава Лубарде. Данас се ради геодетско обиљежавање, припрема за ивичњаке, као и радови на водоводном шахту. Уградњом бетонских ивичњака, ствараjу се услови за израду бетонске подлоге, а затим поплочање каменом коцком. До кашњења на градилишту jе дошло због потребе да се изврши усклађивање постоjећих и планираних инсталациjа, што jе за последицу имало немогућност да се радови изводе према техничким рjешењима обрађеним проjектном документациjом. Приступило се измjенама техничких рjешења, што jе за последицу имало кашњење на обjекту. Приликом коначног обрачуна биће разматран и однос извођача у организационом смислу, те ће, уколико буде неоправданог кашњења у завршетку радова на овом обjекту, бити обрачуната уговорена казна. Обавеза извођача jе да изврши обезбjеђење градилишта, сходно чему при закључењу уговора, предаjе наручиоцу полису осигурања од професионалне одговорности, коjом се надокнађуjу последице за коjе се утврди да су проистекле због неиспуњавања те обавезе – кажу из Агенције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:07