Воду пуне из бистијерни / -Архива
24/04/2022 u 08:00 h
Nataša Spaić, Milica VujisićNataša Spaić, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Од завршетка аутопута зависи 12 села: Кад Кинези пођу, Братоножићи да се надају води

Ми молимо одговорне у Водоводу и Главном граду да поведу рачуна и заврше посао, јер ако то не ураде ми ћемо орагнизовати протесте

Предузеће Водовод и канализација прије пет година у насељу Кисјелица у Братоножићима саградило је базен за воду. Базен је требало да се споји на систем водоснабдијевања аутопута Бар-Бољаре, а од њега примарни вод је отишао ка 12 села. Међутим, од тада па до данас, секундарна мрежа је урађена за четири насеља, док у преосталих осам још није стигла. Мјештани овог краја кажу да су им надлежни рекли да ће преостали дио посла бити завршен након што у саобраћај буде пуштен аутопут.

– Прије четири године су постављене цијеви за неколико села Братоножића. Ово је безводни крај који нема воду. Ту гдје су цијеви изведене нису изведене шахте. Очекујемо да се наставе радове. Из Водовода нам је саопштено да ће они бити настављени када се заврши аутопут те да ће бити завршени у року од три мјесеца. Због градње аутопута не могу да наставе радове јер Кинези не дозвољавају док се технички не прими аутопут. Ми молимо одговорне у Водоводу и Главном граду да поведу рачуна и заврше посао, јер ако то не ураде ми ћемо орагнизовати протесте – прича Видак Ђелевић, мјештанин Пелевог бријега.

image

Видак Ђелевић

-Архива

Недостатак воде довео је до тога да људи одустану од пољопривреде. Међу њима је и Бобан Вешковић, мјештанин Кисјелице.

image

Бобан Вешковић

-Архива

– Рачунајући на то да ће вода коначно стићи ја сам на парцели од 1.000 квадрата планирао да засадим воћке. Са тим сам био почео и тај ентузијазам ме држао. Обећања да ћемо добити воду кренула су од 2018. године, а онда сам и ја стао јер сам видио да нећу успјети да их одржим. У великом смо проблему што се тиче воде, тешко је живјети тако. Немате ниједну културу да засадите, осим лука. Село би могло да заживи само када би вода стигла – навео је Бобан Вешковић.

Никола Бећо Вешковић каже да се за воду сналазе како знају и умију.

image

Никола Вешковић

-Архива

– Из бунара пунимо велике бидоне да би залили воћку, кромпир и лук. За пиће користимо кишницу и доносимо из Подгорице. Воду су нам били обећали али ништа од тога. Надлежни би требало да се позабаве тиме да и ми имамо воду као и сви становници државе. На нас се нико не окреће, немамо мјесну заједницу. Брзо ће бити завршен аутопут који је на 500 метара од наших кућа – прича Никола Бећо Вешковић.

Незадовољан што још није стигла вода након толико година је и Радован Вешковић, такође, из села Кисјелица.

image

Радован Вешковић

-Архива

– Базен је направљен али је празан. Све имамо осим воде а то је највеће богатство. Живота без воде нема. Ми нисмо били уз ДПС и мислим да смо ту мало изгубили. Међутим, сматрам да ту гдје су људи то не би требало да буде проблем. Нико неће да живи на село управо због овог проблема - наводи Радован Вешковић.

Мјештанин села Вилац Богић Видић објашњава да су водоводне цијеви стигле у ово село, Кисјелицу и Пелев бријег.

image

Богић Видић

-Архива

– Направљен је базен. Имали смо састанак са градоначелником и представницима Водовода и рекли су нам да због изградње аутопута и гужве, они не могу сада да раде те да ће изградњу шахти наставити након што се смањи интезитет радова на аутопуту. Цијели Братоножићи, од Вјетерника до Биоча, немају воде – прича Видић.

Водовод: Радови након завршетка аутопута

Из предузећа Водовод кажу да су их из Монтепута замолили да причу око водовода у Братоножићима сада не покрећу док се не заврши аутопут.

– Прикључење треба да буде са петље која је 500 метара удаљена од резервоара. Ми смо систем направили, базен ставили на највећој тачки. Урађено је око четири, четири и по километра мреже. Оно што је остало је да се приликом прикључења уради одређени број шахти. Морамо бити стрпљиви док се не заврши аутопут и да тек онда кренемо са радовима – кажу из Водовода.

Видић наводи да су имали договор са Кинезима да санирају све што су уништили приликом градње аутопута, али да то није испоштовано.

– Пут до кампа је закрпљен на два мјеста, остало је остало у лошем стању. Село Вилац једино нема расвјету – наводи Видић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:16