Потписивање уговора / LAZAR RUZIC
11/06/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Потписан уговор о изградњи колектора, Ботуњани огорчени

Имамо уговор који је по фиксним цијенама а, уколико буде потребно, можемо разматрати потписивање анекса уговора, поручио је Макрид одговарајући на питање „Дана” да ли ће поскупљење материјала утицати на цијену од 47,3 милиона еура

Потписан је уговор за изградњу главног постројења за пречишћавање отпадних вода у Ботуну чиме су се стекли услови да извођач, турске фирме Кузу груп и Алкатраш, са радовима крену почетком наредне године. Параф на уговор од 3.500 страна јуче су ставили Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, Филип Макрид, извршни директор предузећа Водовод и канализација, Мехмет Емре Бастопку, директор фирме Kузу груп, и Баурам Албауарк, члан борда директора Алкаташа. Рок завршетка радова је 36 мјесеци.

Систем за пречишћавање отпадних вода је најзначајнији инфраструктурни пројекат у историји града, а само постројење најважнији сегмент будућег система, казао је Иван Вуковић.

– Када за три године буде у функцији моћи ћемо да кажемо да смо ријешили највећи еколошки проблем не само града него и овог дијела Црне Горе. Поносни смо на то што смо на самом почетку добили вриједан грант од 10 милиона еура од Европске комисије, а прошле године и додатних 23 милиона еура кроз Западно-инвестициони оквир – рекао је Вуковић.

”Градња главног постројења за пречишћавање отпадних вода у Ботуну почеће следеће године и трајаће 36 мјесеци

Амбасадорка Европске униjе у Црноj Гори Оана Кристина Попа казала jе да ће се имплементациjом овог проjекта одговорити на значаjне еколошке изазове са коjима се Црна Гора суочава.

– Европска униjа jе издвоjила скоро 33 милиона еура за реализациjу овог значаjног проjекта. Ова донациjа показуjе спремност Европске униjе да помогне Црноj Гори да одговори на велике еколошке изазове и испуни обавезу усклађивања сa европским стандардима. Ново построjење ће значити чистиjу воду и здравиjу животну средину. Наша финансиjска подршка ће покрити и трошкове проширења канализационог система Подгорице – навела је Оана Кристина Попа.

image

Ботуњани не одустају од протеста

LAZAR RUZIC

Реализацијом система за пречишћавање отпадних вода, у вриједности од 47,3 милиона еура, биће сачуване подземне воде Ћемовског поља, зетске равнице, ријека Морача, а самим тим и водоизвориште Бољесестре и Скадарско језеро, поручио је Филип Макрид.

„Дан” је занимало да ли ће поскупљење грађевинског материјала и енергената утицати на цијену изградње постројења, те да ли ће можда због тога, Град радити анексе уговора.

– Физичка изградња постројења планирана је почетком наредне године. Имаћемо фазу пројектовања а то значи да нам слиједи израда главног пројекта, његова ревизија, добијање грађевинске дозволе и свих неопходних сагласности, након чега улазимо у радове. У овом тренутку имамо уговор који је по фиксним цијенама и уколико дође до неких великих ломова на тржишту, можемо разматрати неке ствари. У овом, тренутку сматрамо да кроз исплату авансне гаранције од 20 одсто и редовну реализацију активности, нећемо доћи у ситуацију да потписујемо анексе уговора – навео је Макрид.

Потписивање уговора пратио је протест становника Ботуна који поручују да неће дозволити изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Ботуну. Становник Ботуна Милан Ћетковић наводи да су очекивали од Дритана Абазовића, премијера, да одржи ријеч и буде уз народ Ботуна.

image

Милан Ћетковић

-LAZAR RUZIC

– Да је одржао ту ријеч, вјероватно данас не би било потписивања уговора, већ би дошло до нове локације. Наши даљи потези биће радикалнији – поручио је Ћетковић.

Да је колектор добар и да Град има најмању економску добит, никада га не би додијелио нашој мјесној заједници, поручио је Благота Стојановић.

image

Благота Стојановић

-LAZAR RUZIC

Мјештанин Ботуна Борис Ћетковић поручује градоначелнику да не креће на Ботун.

image

Борис Ћетковић

-LAZAR RUZIC

– Ако може да се брани мачка, пас, жаба на јазеро, ко је Иван Вуковић да дође и исели Ботун. Поручујем му да ће за ово одговарати– навео је Ћетковић.

Мјештанин Јагош Бећировић наводи да не одустају од намјере да спријече градњу колектора у Ботуну.

image

Јагош Бећировић

-LAZAR RUZIC

– Ово је терор што се ради над нама. Не можемо ми имати ништа мање права од становника Валданоса или мјештана Котора и Даниловграда. Не одустајемо и даље од народних стража – поручио је Бећировић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:27