Спајић у разговору са нашом новинарком / -Дан
29/05/2022 u 12:51 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спајић: Да смо наставили са реформама, догодине би просјечна плата била 1.000 еура

Дио нове власти су и Демократска партија социјалиста и Демократски фронт, односно сви осим Демократа и неколико независних посланика. Ова тренутна власт има 69 посланика, јер ДФ има учешћа у сваком државном предузећу, у управама, „по дубини“, каже Милојко Спајић

Мислим да су највећи интелектуалци у правном свијету већ дали одговор да је формирање овакве владе неуставно и ја сам апсолутно сагласан с тим. Приликом формирања Владе нијесу испоштоване правне тековине Црне Горе. То је један проблематичан факат са којим ће ова влада морати да се носи током свог трајања, казао је у разговору за „Дан“ бивши министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић. Истакао је да је можда и он лично допринио паду претходне владе, због програма „Европа сад“, који не одговара политичким елитама, али му је од тога важнији бољитак грађана. Наводи и да је било доста комуникације између законодавне и извршне власти и да је често био у Скупштини, али је, нажалост, било доста неповјерења и лоших тонова.

– То се нажалост наставља. Бивша скупштинска већина, част изузецима – Демократама и неколицини независних посланика, напада нас као да смо и даље власт. А заправо постоји нова влада. Ја то гледам из те перспективе – рекао је Спајић.

Наш саговорник наглашава да су дио нове власти и Демократска партија социјалиста (ДПС) и Демократски фронт (ДФ).

– Сви су у власти осим Демократа и пар независних посланика. Ова тренутна власт, по мом мишљењу, има 69 посланика, јер ДФ има учешће у сваком државном предузећу, у управама, „по дубини“. Вјероватно их има и више него ДПС-а, а улази и ДПС. То је легитимно, али треба чињенице да се поставе какве јесу. Није битно ко гдје сједи, него шта говори, односно како дјела. Имали смо ситуацију да су све партије нападале програм „Европа сад“ умјесто да причају о садашњој власти и мени то одлично говори како ствари стоје – истиче бивши министар.

”​Бивши министар финансија и социјалног старања за „Дан“ казао да још није сигуран када ће основати партију

Упитан да ли у неком наредном периоду можемо очекивати да ће учествовати у организацији протеста заједно са ДФ-ом и Демократама, што је недавно помињао Милан Кнежевић, одговара да је ДФ и сада дио скупштинске већине.

– Сходно томе, тешко је замислити неку опозициону сарадњу са те стране. Мислимо да ћемо на изборима веома добро да прођемо, да је та институционална борба добра. Иако они мисле супротно, одлагање избора нама иде у корист, даје нам простор да боље комуницирамо једни са другима, да се организујемо. Ми смо се бавили државом 16 сати дневно – рекао је Спајић.

Авио-компанија успјешна

Спајић не види проблеме око нове националне авио-компаније.

– Ја не видим проблеме ове авио-компаније. Прошле године је купила авионе, правила инвестиције које ће донијети бенефите у будућности. Очекивали смо да ће за неколико година компанија имати профит. Они су прошле године имали огроман број летова и довели су велики број туриста. Друге авио-компаније су морале понекад да спуштају цијене, попут Ер Србије, Туркиша... Мислим да је Ер Монтенегро апсолутно успјешна прича у рекордном року – подвукао је Спајић.

Спајић негира оптужбе да су правили партију док су били дио извршне власти.

– Да јесмо, сада бисмо имали странку. Ми смо се у потпуности фокусирали на добробит државе и народа. Ја сам то и говорио, али ми нико у Скупштини није вјеровао. Имали смо стална оптуживања да правимо партију у сјенци, да је то циљ програма „Европа сад“. Да смо наставили реформе и да повећавамо плате грађанима, до краја 2023. године просјечна зарада била би око 1000 еура. Наш циљ и јесте плата од 1000 еура до 2023. године, али је врло тешко постићи било какву дубинску промјену без људи у парламенту који ће да раде и прате вашу политику. Као примјер за то имате ситуацију из децембра прошле године када сам најавио програм „Европа сад“ и нула посланика који су подржали програм. Након тога смо имали подршку, али ти мјесеци су били мјесеци интензивног рада са посланицима и изузетно ми је драго што смо изашли са програмом који је за добробит свих грађана – казао је Спајић.

Црна Гора да буде правна држава

Спајић истиче да цијели безбједноси сектор сада мора да докаже да могу бити довољно добра подршка главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу на почетку рада.

– Не желим да унапријед осуђујем било кога нити да пресуђујем. Види се помак и отварање многих случајева, да се више не дешавају нелогичне ствари и да неко ко је на потјерници лагано оде из Црне Горе и поздрављам напоре новог тужилаштва. Надам се да ће Црна Гора бити правна држава у правом смислу те ријечи – истиче наш саговорник.

Спајић каже да се још не зна сигурно када ће основати партију, јер се још не зна када ће бити одржани избори.

– Веома је неизвјесно шта нас чека, хоће ли избори бити у октобру, а помиње се чак и њихово обједињавање у априлу следеће године. Када право више не игра улогу, онда све жеље могу да постану реалност. Неко може да каже „`ајмо да оставимо све изборе за 2024. годину. Машта је неограничена – навео је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:45